innovations Creative Commons License 2013.12.27 0 0 150524

Amennyiben lenne rajta dátum nagyon hasonló lenne mint egy DJ. Sőt "funkcionálisan" még meg is haladná azt. Valahova pozicionálni kellett a Milgausst minden téren és méghozzá úgy, hogy az ne zavarja a Datejust köreit. Nyilvánvalóan bele lehetne rakni egy 3135 cal-t is a 3131 helyett, de akkor valszeg sokan, köztük Én is ezt választanák a Datejust helyett. A Milgausson egyébként meg soha nem volt dátum, miért pont most lenne?

Persze aztán még az is lehet, hogy a Rolex csak egyszerűen ugyanúgy gondolkodik mint a Daytona esetében. Konkrétan, hogy Mi azt is megtehetjük, hogy dátum nélküli órákat árulunk, vannak ezek olyan különlegesek, hogy e nélkül is simán eladják magukat. És a kollekciónak is össze kell állnia valamiből és persze nem árt ha ezek valamiben különböznek is egymástól.

Tény, hogy a régebbi széria darabjai valamelyest arányosabbak, szebbek, harmónikusabbak, mások voltak. Példának okáért egy DJ 36mm-es méretben tökéletes. A 16610 Submariner arányai pedig a valaha is volt  legjobbak közé tartozik, bár a csat és csatvég fölött enyhén szólva is eljárt az idő. Aztán ennek az ellenkezőjére is van példa a jelenlegi GMT Master egy kifejezetten szép óra, szebb mint az előző és az éppen aktuális oly sokat vitatott Submariner is jelen pillanatban, ársávtól és kategóriától függetlenül az egyik ha nem a legjobb vétel a piacon. A Yachmaster pedig ízlés dolga egy kék laposat simán elviselnék egy zöld lapos Daydate zöld szíjjal pedig kifejezetten unikális lenne.

Egyébként az indexek mutatók, tokok méretének növelése általános tendencia. Valamit mindig lépnie  kell a gyártóknak, a vevők csak az új dolgokra gerjednek. Nem lehet húsz évig ugyanazt az órát gyártani. Aztán ez valakinek vagy tetszik vagy nem. Vannak jó dolgok most is és kevésbé jól sikerültek is ugyanúgy mint régen is.