combnyak Creative Commons License 2013.12.26 0 0 27125

2003. évi CXXV. törvény

az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról1

Hátrányos megkülönböztetés

 

8. §16 Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt

a) neme,

b) faji hovatartozása,

c) bőrszíne,

d) nemzetisége,

e)17 nemzetiséghez való tartozása,

f) anyanyelve,

g) fogyatékossága,

h) egészségi állapota,

i) vallási vagy világnézeti meggyőződése,

j) politikai vagy más véleménye,

k) családi állapota,

l) anyasága (terhessége) vagy apasága,

m) szexuális irányultsága,

n) nemi identitása,

o) életkora,

p) társadalmi származása,

q) vagyoni helyzete,

r) foglalkoztatási jogviszonyának vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyának részmunkaidős jellege, illetve határozott időtartama,

s) érdekképviselethez való tartozása,

t) egyéb helyzete, tulajdonsága vagy jellemzője (a továbbiakban együtt: tulajdonsága)

miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben levő személy vagy csoport részesül, részesült vagy részesülne.

9. §18 Közvetett hátrányos megkülönböztetésnek minősül az a közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek nem minősülő, látszólag az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő rendelkezés, amely a 8. §-ban meghatározott tulajdonságokkal rendelkező egyes személyeket vagy csoportokat lényegesen nagyobb arányban hátrányosabb helyzetbe hoz, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben lévő személy vagy csoport volt, van vagy lenne.

 

 

 http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300125.TV

 

 

A fentieket a netről szedtem. Nagyon elgondolkodtató. A diszkrimináció fogalmának meghatározásánál a jogalkotó a felsorolást nyitva hagyta, nem lehet konkrét eseteket egy törvénybe pontosan leírni.

Az UB nevezése megkülönbözteti a nevezőket, méghozzá anyagilag hátrányosan az internett sebessége alapján. Arról nem is beszélve, hogy valaki a nevezésnél a munkája okán kerül anyagilag hátrányosabb helyzetbe. Pl mentősök, tűzoltók, akik nem netezhetnek akkor, amikor szeretnének.

Páran felhoztatok koncert és egyéb példákat. Azokat a létszám miatt kellett így megoldani, de talán ott nem volt  nevezési, vagy jegyár különbség.

 

 

Azt írtátok, hogy ez külföldön bevett szokás. Akkor már törvényes és jó is?

Biztos hogy ott is más a nevezés összege, vagy csak limitálnak, és ezt nem tudják máshogy megoldani?

 

A Spartathlon az már elégé külföldi és ismeritek is. Limitált a nevezés de mindenkinek akinek a nevezését elfogadják ugyanannyiért nevezhet!

 

Bocs, de ezt ide kellet írnom.

 

 

Előzmény: Elm (27107)