Feriba51 Creative Commons License 2013.12.10 0 0 94728

 

Hello emGeza és In Lak'ech!

 

Füge pálinkát akarok főzni és ehhez fügét kell termeszteni.:-)))

Nálunk a füge nem termeszthető szabad földben csak nagy cserepekben, dézsákban.

Ezeket pedig öntözni kell gyakran és jól. Ezért kitaláltam egy olyan öntözést, ami a csirkeitatók (önitatók) elvén működik. Egyszerűnek tünt a dolog, de amikor a klasszikus üveget PET palackkal helyettesítettem, jött a nagy meglepetés. Lefordítottam a megtöltött PET palackot egy vízzel telt edénybe és a víz behorpasztotta a palackot és távozott majdnem mind a palackból. Akkor még súlyosabb volta helyzet, amikor el akartam vezetni a dugón keresztül a vizet egy csövecskével valahova. A vízoszlop magassága még nagyobb vákuumot keltett a flakonba és az még jobban behorpadt.

És végre bugrott az alábbi ötlet:

 

 

Egy 3mm huzalból a képen látható módon egy spirált tekertem a flakonra (kisebb átmérőre tekertem, hogy szoruljon) és ez már nem engedi deformálódni a flakont. Sőt egy bizonyos magasságig még egy csövet is elvisel.

Ezt a csövet vezethetem egy virágcserép tányérjába, ami nekem egy hosszan tartó öntözést bíztosít.

Ez sem a legjobb, mert a nap melege, a madarak, a kutyák még ellophatják a vizet. Ezért a cserépbe, dézsába fúrok egy lyukat, amin keresztül bevezetem ezt a kis csövecskét. Ilyenkor a virágcserép túlfolyója nem az edény alján van, hanem az oldalán 3-4 cm az aljától.

Így csak annyi víz fogy el, amennyit a növény felhasznál. Tápos víznél meg épp, hogy nem eldobandó dolog.

Na, nekem ez a drótspirál 2-3 évembe került. :-))) Addig nagyon sok csepegtető, kanócos … rendszert próbáltam.

Bizonyosan másnak hamarabb ment volna.

Jó nedűt!!!! 

Előzmény: emGeza (94655)