Kiss Pál21 Creative Commons License 2013.12.08 0 0 69976

 

A folyamatosan működő fűtésre visszatérve, komfortérzet szempontjából kétségkívül ez a legjobb.

Jó a gázfogyasztás szempontjából is kondenzációs kazán esetében, mivel a folyamatosan működő 10 % névleges terhelésen járó kazán néhány százalékkal jobb hatásfokkal bír, mintha pl. 20 %-on menne fele annyi ideig.

Hogy melyik megoldás gazdaságosabb az már bonyolultabb kérdés, függ attól mennyi a villamos fogyasztása a kazánnak és az esetleges külső szivattyú(k)nak.

Melyik több? Az alacsony hőigény mellett megtakarított néhány % gázköltség, vagy a 100 % al megnövekedett villamos energia költsége? (Egységnyi villamos energia ára kb. 3 szorosa a gázénak)

A kazán élettartam hogyan változik a két esetben?

Mondhatjuk azt hogy a felhasznált villamos energia is a hővé alakul, de ott képződik -e ahol kell vagy pedig az alagsorban?

Sok kérdés van ami befolyásolja a gazdaságos üzemet Biztosan akad még néhány, amit figyelembe sem vettem. Szóval azt hiszem nem egyszerű a válasz. Adott fűtési rendszernél, adott hőigény mellett,-az egyéni preferenciák szem előtt tartásával- lehet csak meghatározni milyen az optimális bekapcsolási arány. (Pl hogy 100% -e vagy csak 50, esetleg kevesebb)