Köszönöm a segítséget. Neked és a többieknek is.
Elmondom mi volt az indíttatás.
Többek által főzött birspálinkához volt szerencsém, 80-90 %-ban ízlett is. (nekem a birspálinka a kedvencem)
Egyszer aztán a szabadkai piacon olyan bírspálinkával találkoztam ami maga volt a tökély. S szeretnék egyszer én is olyant főzni. Tudom ezzel a főzővel erre nincs esélyem, de pillanatnyilag ezzel bírkózom, eddig különösebb eredmény nélkül. Aztán néhány héttel ezelőtt meg akartam növelni a réz felületet (csak a cső réz, az összes többi koracél), s gondoltam betoldok egyet. Sajnáltam levágni az eredetiből, meg a toldásból is (egy házi illóolaj lepárló kísérlet egyik csövéről van szó), s csak úgy tudtam összekötni őket, hogy jóval nagyobb lett az emelkedési szög. Kiküszöbölhető lett volna persze hajlítással, de gondoltam kipróbálom, mit veszíthetek?
A bírsem sokkal, de sokkal aromásabb lett. Egyáltalán nem biztos, hogy a szögemelkedésnek ebben bármi szerepe is van, mert egy másik cefréből főztem, de ilyen aromát előtte soha sem tudtam produkálni. S ugye a kisördög....:)
Nem akarok semmit bizonyítani, csak precízen dokumentálva végigvinni a kísérletsort, s értékelni. Magamat csapnám be, ha nem ezt tenném, hiszen a cél a szabadkai pálesz minősége. Ha végeztem, korrekt értékelés kerül ide, megígérem.