Nagy-Imre Creative Commons License 2013.12.05 0 0 31228

Sziasztok!Olvastam ,hogy valaki nyúlbőr kikészítéséről akar több információt megtudni.Ezt a húsnyúl tenyésztése c. füzetben olvastam:

Gerezna házi kikészítése

Szárítás
Az irhát a zsírtól és a pólyától alaposan meg kell tisztítani és tompa késsel levakarni. Ezután a gereznát deszkalapra vagy rámára, bundás felével a deszkának fektetve, kifeszítjük és rögzítjük. Rögzítés céljára kiválóan megfelel kisfejű kárpitszög. Ügyeljünk arra hogy a bőr sehol ne vessen ráncot .A kifeszített gereznákat szellős,hűvös száraz helyen szárítsuk ki.

Tartósítás
A munka egyszerűsítése céljából a munkaidő csökkentése és az anyag kímélése miatt a bőröket kikészítés előtt –amíg több összegyűlik-tartósítani, kell .A kifeszített bőrt legegyszerűbb módon konyhasóval tartósíthatjuk.
A gondosan letisztított irharészt előbb alaposan sózzuk be, majd kezünkkel körkörösen dörzsöljük be a bőrbe. A besózott bőröket az előbb leírtak szerint szárítjuk. Száradás után a bőrt hosszú ideig tárolhatjuk egymásra rakva oly módon, hogy a szőrmés oldalra a szőrmés oldalt fektetjük, a besózott oldalra a besózott irha kerül. Időnként ajánlatos átnézni a bőröket,2-3 hónap után újra sózni.

Vegyszerek
Bórax: méregtelenítő anyagként használatos, legjobban por alakjában alkalmazhatjuk.

Timsó:a káli timsó(kálium-aluminium-szulfát) por alakú cserzőanyag. Kiválóan alkalmas a bőr és a bunda előkészítésére, előkezelésére és eltartására.

Konyhasó: a friss bőrcserzésre a legjobb anyag.

Naftalin: színtelen, fényes kristályokból áll, a penészedést kiválóan megakadályozza, egyben rovarűző szer is.


A kikészítés szakaszai

1.Nedvesítés
A megszáradt, besózott gereznákat, 6-8 órát át langyos vízben áztatjuk. A só higroszkópos, ezáltal a bőr sok vizet vesz fel és könnyen puhul.

2.Húsolás
A felpuhult bőröket kétlábú bakra fektetjük és a felesleges kötőszövetet,a pólyákat eltávolítjuk,lekaparjuk a bőrről. Mindig a szőrök dőlésének irányával ellentétes irányban, a faroktól a fej felé haladjunk. Ezt a munkát addig csináljuk, amíg a gerezna hús- és hártyamentes lesz. Erre a műveletre kiválóan megfelel egy tompa fűrészlap is.

3.Zsírtalanítás
Fa vagy zománcos edénybe zsírtalanítsunk. Erre a célra kiválóan alkalmasak a zsíralkoholt tartalmazó mosószerek (pl. ultra). 10 l. 30-35 fokos vízben mossuk ki a gereznát. Ezután egy kissé hígabb oldatban újra átgyúrjuk a bőrt,majd a azt követően bő vízzel alaposan kiöblítjük.




4.Viztelenítés
A bőrből nyomkodjuk ki a felesleges vizet, tegyünk rá rongyot, hogy a szőr felszínén felszívja felesleges vizet. A bőrt nem szabad kifacsarni, csak erőteljes összenyomással szabad a felesleges vizet eltávolítani.


5.Cserzés

A cserzőanyagokat kétféle módon állíthatjuk elő: készíthetünk pépet vagy oldatot. Ha pépet készítünk, akkor azt a húsos oldalra kenjük. Cserzőoldat készítésénél az egész bőrt az oldatba helyezzük.

Cserzőpép:1 kg búzaliszthez 1 tojás sárgáját,0.15 kg káli timsót és 0,60 konyhasót adunk az összekevert anyaghoz annyi lágyvizet (pl. esővíz) öntünk, hogy pépes jól kenhető oldatot kapjunk. Ezzel a péppel kenjük be a bőr húsos oldalát. Ilyen eljárással finom chévre glaces módon készült bőröket kapunk, amelyek rendkívül lágyak és tetszetősek.A cserzőpépet 2-3 nap után kézzel letördeljük a bőrről,ezt követően kezünkkel aprókat fogva,összedörzsöljük a két felületet.Ha ezután is keménynek találjuk a bőrt ,akkor a húsos felét vékonyan kenjük át glicerinolajjal majd szellős helyre terítsük ki a már kész bőrt 1-2 napra.

Cserzőoldat:10 liter lágy vízhez 600 gramm konyhasót,150 gramm káli timsót és 1 kg búzakorpát vagy árpakorpát adunk. A korpát előzőleg kis mennyiségű, kb.40 fokos vízben 3-4 napig erjesztjük, míg a keverék egészen sűrűvé válik. Az erjesztett korpát tiszta vízzel hígítjuk, és ezután adjuk hozzá a sókeveréket. A cserzőlé kezdetben kb. 30 fokos legyen.A bőröket 3-5 napig tarjuk benne, utána száraz szellős és árnyékos helyen 2-3 napig szárítsuk,majd kezünkkel a bőrt puhára tördeljük miközben a dara és a korpa is kihullik a szőrök közül.