Boar... Creative Commons License 2013.11.29 0 0 44321

Miután agyonlőtt, a tárgyalásról szabadlábon távozik.

ELVILEG  van jelvényük amit nem nagyon hordanak és van igazolványuk amit viszont megmutatnak miután belehasaltattak a sárba.

Egy kis adalék a fegyveres beavatkozás témához:

 

Mindezzel együtt néhány megjegyzés a megjelent anyaghoz.

 

 Mindenek előtt: ez az első publicitást kapott eset, amikor egy hivatásos vadász – az elmondottak alapján voltaképp helyesen – élt a kiterjesztett jogkörökkel, amelyeket január 1-jén kapott (a vadőrök rendészeti feladatairól itt olvashat).

 

 Amennyiben tényleg az történt, amit a fiatalok leírtak levelükben, a hivatásos vadász viselkedése – még ha túl hevesnek is tűnik – érthető. Az új Btk. 22. §-ának megfelelően tarthatott ugyanis jogtalan támadástól, amelyet „úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha aa) éjjel, ad) csoportosan követik el.” Jogos védelem esetén pedig a Btk. 29. §-sának (1) pontja szerint „nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.” (További részletek a vadászfegyverrel való önvédelemről itt).

 

 Egy ilyen esetben célszerű a további félreértések elkerülése végett kihívni a rendőrséget. A hivatásos vadásznak rendészeti feladatokat ellátó személyként jogában áll legfeljebb két óráig visszatartania a tetten ért személyt (a vonatkozó jogszabály itt).

 

 Ha nincs „vadászati (adott esetben ORVvadászati, ne keverjük a kettőt!) tevékenységre utaló eszköz”, az nem jelent semmit. Több olyan esetre emlékezhetünk, amikor a rabsic az erdőben rejtette el a fegyvert és egyéb eszközöket.

Forrás:

http://huntingpress.eu/hu/magazin/agyonlovessel_fenyegettek_a_kirandulokat___kommentarral

Előzmény: atompyka (44319)