Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2013.11.28 0 0 40909

"A Coanda hatás hol jön itt képbe? A tavalyi megoldásomban én is "rányomtam" az üvegre, de mégsem vonult rajta végig, hamarabb felkanyarodott."

 

A felület mentén nagy távolságra elvetetni kívánt levegő mennyiségét és sebességét nem lehet a végtelenségig csökkenteni, ha van ővenlevegő és az jó gyors, akkor a felülethez tapadás nagy távolságon valósul meg, de akár a sebességgel, akár a légmennyiséggel spórolunk, a tapadási távolság csökkenni fog.

Valószínűleg nálad is túl kevés levegő ment az üvegre túl lassan, így a lefelé ereszkedő üvegmosó levegő már azelőtt fel tudott melegedni (és eltávolodni az üvegtől) mielőtt még elére volna az üveg legalját (esetleg a bejuttatás nem az üveggel párhuzamosan történt, hanem meredek szögben "ráfújva", vagy nem elég közel az üveghez). A viszgált kályhánál azért teheti meg, hogy szinte csak jelképes menyiségű elsődleges levegt kap a tűz, mivel a bőven adagolt üvegmosó levegő nagy része az üveg aljára leérkezve és ott bekanyarodva hozzáadódik az elsődlegeshez.

 

Idevágó Coanda-videók:

Az elsőn látható, amikor bőven van légmennyiség és sebesség is: a füst egészen hihetetlen pontokra is eljut (a henger alja mentén elfújt füst a hengert szinte megkerülve egészen a bal oldalára is átszívódik)

A harmadikon meg az látszik, amikor a túl lassú+kevés (eltérő hőmérsékletű) levegő viszonylag hamar elválik a felülettől (persze  ha a helyiség levegőjének hűtése a cél, akkor ez nem hátrány ;) nálad is hasonló történhettett, persze függőlegesen.

http://www.youtube.com/watch?v=u9CzOAaojPs

http://www.youtube.com/watch?v=HFnNZQq3YBI

http://www.youtube.com/watch?v=YOAUSlXFZKM

Előzmény: sur5al (40907)