Deryan Creative Commons License 2013.11.27 0 0 30993

Nagyon sajnálom a helyzetedet és a nyuszikat.

 

Sajnos a nyulak nagyon érzékenyek. Fel kell rá készülni, hogy mindenféle betegséget elkaphatnak annak ellenére, hogy Te mindent megteszel azért, hogy egészséges, szép állományod lehessen.

 

Utánna néztem, hogy mi lehet ez a fogcsikorgatós betegség

http://nyuszitartasiabc.uw.hu/oldal/nyulbetegsegek.htm

Nyálkás bélhurut (mucoid enteritis)....

 

Szerintem stressz, bakteriális fertőzés lehet az oka a leírásod alapján. A bakteriális fertőzést szénával/zölddel is behozhattad s nem tudod kiirtani. De egér, patkány is terjeszthette. Egy háztartásban, háztáji nyúltartásban erre lehet leginkább tippelni.

 

A beteg nyulakat el kell erősen különíteni, ha lehet levágni. Vágás után a belsőségeket feltétlenül alaposan meg kell vizsgálni, hogy milyen rendellenességeket látsz a teljes emésztő rendszeren.

 

Ha ennyit kínlódsz velük most már 1 éve, akkor nem ártana egy megbízható állatorvost keresni, akivel megbeszéled a gondodat (+ a költségeket) és vizsgálatra levágsz neki egy nyulat. A kezelésekhez használt gyógyszereket én inkább őrá bíznám, mert a gyógyszerek összetételét én úgysem ismerem. - Ezt úgy is fel lehet fogni, mint egy jó szaktanfolyamot, amiért az ember áldozni is képes.

 

Amit mindenképpen javasolok, egy nagy fertőtlenítés: terület, ketrecek, etetők, itatók takarító eszközök stb., amivel a nyulak közvetlenül ill. közvetve érintkeznek.

Telepadlós ketreceket, kifutókat én naponta 2x alaposan kitakarítanék.

 

Nyílván ez nagy ráfordítás. Az ember sajnál egy szép sajátnevelésű állományt. Ha nem akarsz ennyit bíbelődni, akkor rövidre zárva felszámolod az állományodat és egy kis szünetet tartasz mielőtt egy hatalmas fertőtlenítést végzel. Perzselővel, fertőtlenítővel átsíkálva, mosatva mindent.

 

Majd gyere, hogy mit döntöttél és mi a helyzet! :)

 

Előzmény: potegyerek (30990)