vasbicikli Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94028

Az érdekesség kedvéért rákerestem az EU élelmiszerekkel és takarmányokkal kapcsolatos riasztási adatbázisában (RASFF), hogy alkoholos italok esetében milyen okok miatt adtak ki riasztást, figyelmeztetést, vagy utasítottak el egyes tételeket a határállomásokon.

1986 óta mindössze 71 ilyen eset volt Európában. Ennek kb. fele teljesen banális szennyeződés - többnyire üvegszilánk, vagy más idegen tárgy -, néhány csomagolási (túlnyomás miatt felrobbanó üveg, lerepülő kupak), és cimkézési, azonosítási kifogás, a többi kémiai szennyező. Vannak metanolos esetek, szulfit határérték túllépés (kénezésből), pár "E-akármi" adalék (szinezék, tartósító), stb, akit érdekelnek a részletek, átböngészheti a lenti linken. Még ami érdekes lehet, hogy etil-karbamát (amivel nagy előszeretettel paráztat a Wessling) csupán 2 esetben fordult elő.

Fertőzésveszélyt, kórokozót egyetlen esetben sem találtak, összhangban azzal a népi megfigyeléssel, miszerint az alkohol fertőtlenít :)

Sajnos a keresési eredményt nem lehet közvetlenül linkelni, csak a kereső oldalt. Itt kell a Product/Category alatt kiválasztani, hogy "alcoholic beverages" (ez a bort kivéve minden szeszes italt magában foglal, a borra külön kategória van), és fent rákattintani a "Get results" mezőre.

 

Előzmény: Szomjas cápa (94026)