Szomjas cápa Creative Commons License 2013.11.27 0 0 94021

Sokadjára került terítékre a "mivel hígítsuk a pálinkát" téma.

 

A bibliánkban (vf1 linkgyűjteménye) legalább két helyen szerepel a hígításról a következő:

 Hígításra csak:

- tiszta, ion (+-) mentes,

- semleges ízű- illatú,

- lágy vagy lágyított (desztillált) vizet használjunk!

 

"Ionmentes" vizek:

 

- ioncserélt víz

- ro (fordított ozmózissal tisztított) víz

- desztillált víz

 

Az árak is az előbb leírt sorrend szerint emelkednek.

 

Egy flakonon szereplő, abszolút korrekt gyártói tájékoztatás, ami nem ad módot laikus találgatásra, hogy esetleg a toxicitás miatt nem fogyasztható az ioncserélt víz:

"Ioncserélt víz. Vezető képesség maximum 10 (mikro)S/cm. Emberi fogyasztásra nem alkalmas az alacsony sótartalma miatt: sót von el a szervezetből."

 

Sok gyártónál csak a "Fogyasztásra nem alkalmas" felirat található, ami miatt sokan riadoznak, hogy mi a fene kerülhet a vízbe az ioncserélőből? Hát SEMMI KÁROS! A kationokat hidrogén ionra, az anionoka hidroxid ionra cseréli a technológia, amivel összességében tiszta, semleges (pH=7,00) vizet állít elő. Ha az akkumulátorsavat bele merjük tenni a cefrébe pH beállításhoz, az ioncserélt vizet is nyugodtan bele tehetjük a pálinkába. Senki nem tud, de nem is lehet annyi pálinkát inni egyszerre, hogy ne az alkohol mennyisége, hanem a pálinka hígító vize okozza a nagyobb problémát a szervezetben.

 

A következő tisztasági fokozat az ásványvizek. Ezeket oxidációs eljárással vas- iletve mangántalanítják, hogy ne alakuljon ki elszíneződés, csapadék a palackban. A többségüknek semmivel sem magasabb az ásványi anyag tartalma, mint az ivóvíznek: Egyetlen előírás rájuk, hogy a kútnál kell palackozni őket. A korábbi 1000 mg/l ásványi anyag tartalom előírást az EU csatlakozással megszüntették. Olyan, mint ha pl. a 10 %-osra hígított alkohol tartalommal is pálinkának lehetne nevezni valami párlatfélét.

 

Vezetékes ivóvizek: Ha nem túl nagy a huminsav, illetve vastartalmuk (nem színezik a pálinkát), valamint ha nincs mellékízük, alkalmasak a hígításra. Ha a fertőtlenítés miatt klórszagú, az forralással megszüntethető. Forralás után egy vásznon szűrjük át az esetleg kivált mésztartalom eltávolítására.

 

Ásott kutak, otthoni (kis mélységű) fúrt kutak vize: Gyakran sárgás színű a huminsav és a magas vastartalom miatt. Esetleg a nitrát tartalmuk is magas lehet. Általában használhatók a hígításra, de se nem nehéz, se nem drága jobb minőségű hígító vízhez jutni.

 

Ez a hígítóvíz minőség téma már nagyon sokszor szóba került a fórumon nagyon sok szakmaiatlansággal övezve. Esetleg nem lenne-e célszerű a reggeli linkgyűjteményben valahol részletezni, tévhitet oszlatni?

 

Snapszmester, sogi01, szakik, mi a véleményetek?

 

 

Előzmény: öregrobi (94013)