Anonymus Gesta Hungarorum Creative Commons License 2013.11.25 0 0 19643

"Nem érted a folyamat IRÁNYÁT"

Talán igen, talán nem.

Az irány a NAGY (BETON)FAL. Majd, ha jól bekoppan az emberiség buksija, akkor rájön, hogy valamit nagyon elkurt, és akkor majd más lesz az irány.

 

"... mindenki az utolsó pillanatig fogni akarja a hasznot ..."

Persze, mert azt hiszi, hogy akkor majd jobb lesz neki (lásd a korábbi axiümát és ösztönzőket). És ha valaki figyelmezti is, történelmi példákra hívatkozva, akkor mindig azt mondja: "Ez most más!". De azt már nem tudja megmagyarázni, hogy mitől más. Mert valójában nem más. De a hit mindig erősebb a valóságnál, igaz csodákra azért nem képes.

 

De ez egy alapvető emberi tulajdonság és nem csak a gazdaságban. Figyeltél már meg hétköznapi embereket, akár a rokonságodban? Egészen bagatell dolgoknál is hasonló érvelések vannak: "Ez most nem ugyanaz", "nem érted a lényeget", "most mit csesztetsz a múlt emlegetésével", stb.

 

Nekem már az meredek volt, amikor az egészen közeli rokon is nem azt mondja, hogy "jaj, bocsi, a múltkor tévedtem", hanem egyszerűen letagadja és meghazudtolja a múltat. Sőt az ellenkezőjét állítja. És amikor elkezdtem keresni a mögöttes indokot akkor nagyon egyszerű választ kaptam. A félelmet a bukástól, az elítéléstől. Hogy akkor már kevesebbet fog érni, mint ember.

 

 

Előzmény: Törölt nick (19641)