Anonymus Gesta Hungarorum Creative Commons License 2013.11.25 0 0 19640

Éppen ezzel van a bajom a közgáz oktatással.

De mit tegyen egy átlagos diák, aki szeretne jó eredményt elérni????

Ha az egyedüli cél a jó érdemjegy (márpedig ez), és nem a valóság jó megértése, akkor a diák kitalál valami modellt - ha már ezt várják el tőle -, ami mutatos, cikket is lehet írni és publikálni róla, ami után jön a hátbaveregetés, meg a jó érdemjegy.

 

Aztán kikerül a nagybetűs életbe és azt csinálja, amire megtanították. Mert csak ehhez ért.

Az öreg rókáktól megtanulja (meg persze sokszor a saját kárán is), hogy "egy az elmélet és más a gyakorlat". Ha pedig beüt valami nagy baj, akkor csak néz ki a fejéből, mint Rozi a moziban. És megoldásként a régi sablonokat próbálja alkalmazni, mert érteni nem érti a körülötte folyó dolgokat, csak alkalmazni tudja a régi bevésett reflexeket. Ami látszólag eredményesnek tűnik a kezdetekben, valójában csak a még nagyobb baj előtt egyengeti az utat.

 

"Legitimitását (a KÖZGAZDASÁG !!! legitimitását) az IGAZSÁGOSABB TÁRSADALOM felépítésének tervezgetése adta."

Ez a legitimitása ma is aktuális.

 

"Ha már a társadalmat megjobbítani nem tudja, legalább modellezze azt..."

De legalább modelezni tudná. De még az sem sikerül. :-(

 

Ami pedig a társadalom jobbítását illeti, ez sem annyira nehéz, ha az ösztönzőket megfelelően állítjuk be.

Axióma: Mindenki a számára legkedvezőbb lehetőséget válassza az ismereteinek korlátai között. Nem mindegy, hogy az egyén milyen információkkal rendelkezik és a rendszerben milyen ösztönzők vannak.

 

A jelenlegi ösztönzők: 1. legyél individualista, csak magaddal törödj 2. A pénz egyben hatalom és minden vágyadat teljesíti (kb. mind a mesében a palackból kibuvó dzsin). 3. A még több anyagi tárgy megszerzése és mások elismerése neked örök boldogságot hoz (a földi paradicsom igérete) -  a reklámok mind erre építenek. Na, ezek után ne csodálkozz, ha végigháboruztuk az elmúlt pár évezredet és még ma is azt tesszük (legfeljebb egyes helyeken az eszközök finomabbak, kevésbé láthatóak lettek).

Előzmény: Törölt nick (19638)