BZoltan Creative Commons License 2013.11.18 0 0 54397

Domaine Pierre Frick, Alsace – Crémant d’Alsace Blanc de Noir 20ljes11
Hipergáz szag, annyira zavar, hogy az amúgy érezhetőn jó alapanyagot nem hagyja érvényesülni.

Aci Urbajs, Smarje-Virstajn – Organick 2003
Ez sem jó illatú de nem annyira botrányos mint a Crémant. Az ízét bármelyik sió gyümilé hozza. Unalmas.

Domaine Étienne et Sébastien Riffault, Sancerre – Sauletas 2010
Simán szarszagú, kicsit pörgetve ez átmegy olcsó kínai maotai szagba. A savai bitangjók, ízes, jó cucc lenne, ha nem lenne pöceszaga.

Branko & Vasja Cotar, Kras – Vitovska 2005
Az illata pervez, simán erotikus asszociációkat sőt emlékeket hoz :) Nekem ez volt az egész nap legjobb bora.

Radikon, Collio – Ribolla 2001
Egyszerűen jó, érdekes, izgalmas, élvezhető bor.

Domaine Léon Barral, Faugeres – Jadis 2003
Verejtékes homlesz szag, keverve a Dagáj férfiöltözőjének ájerével 89-ből.

+ meglepetésbor, Kaló Imre GV
Kesernyés, tanninon, minden különösebb izgalom nélkül.

Idén annyiban jobb volt a sor, hogy egyik bortól sem volt konkrétan hányingerem mint a két évvel ezelőtti szemináriumon két ha jól emlékszem grúz bortól.

Akkor megkérdeztem az Isabelletől, hogy egy alapvetően emberi fogyasztásra szánt élelmiszernek miért jó ha olyan szaga van ami ellen százezer éve evolúcióbiológiailag kondicionálva van minden ember. A fekália, bomló fehérje, vizelet szaga minden szaglással rendelkező állatot és embert taszít. Komol gyakorlás, sok-sok év módszeres önképzése kellhet ahhoz, hogy ennyire elemi reflexeket egy bortípusért átnveljen az ember.

Persze lehet, hogy nekem ezekre a szagokra érzékenyebb az orrom. Én diákkoromban rendszeresen állatházakban és állatkísérleti laboratóriumokban dolgoztam nyaranta, vannak bizonyos szagminták amik nagyon belém égtek... főleg a fehérjebomlásos mellékbukék. Meg azt is megértem, ha valaki ezekben a szagokban primőr örömüket lelik... lehetnek érdekes, izgalmas asszociációk az ilyen pervez szagokra :) és hát ugye nem vagyunk egyformák.

Előzmény: bor_kedvelő (54393)