pimre Creative Commons License 2013.11.18 0 0 23082

Szia!

 

A feladat lényegét a #22993-ban hivatkozott http://data.hu/get/7127187/sumif_teszt.xls tesztfájl tartalmazza. Akkor éppen a Sumif tesztelésére készítettem, és az adatszerkezet bemutatására. Ezért a benne lévő program már nem aktuális, de az adatszerkezet érvényes.

 

Az első két oszlopban árucikkek kódja és neve szerepel, a többiben az egyes időszakokban történt értékesítések 3-3 adata. Csak éppen az éles adatfájlokban (amiből 30-nál több van, ezek az egyes üzletek adatai) átlag 20.000 sor szerepel és kereken 100 oszlop.

 

Ráadásul az árucikkek listája nem teljesen fedi egymást az egyes fájlokban, ugyanakkor egy fájlon belül a nevek ismétlődnek más kódszámmal.

 

Az egyes fájlok adatainak vízszintes és függőleges összegzésén túl kell készítenem egy olyan összegfájlt, amelyben a fájlokban előforduló összes – adattal rendelkező - árucikk (az üres tételek kihagyása miatt összesen kb. 10.000) egyszer szerepel, és annak adatait a fájlokból összesítve tartalmazza. Aztán kell egy olyan összesítő fájl, ami az egyes fájlokban (üzletekben) található oszlopösszegeket írja az egyes sorokba.

 

Tulajdonképpen egyszer már működött a program, de fájlonként 7-8 percig futott, összesen több mint 3 órán át. És mivel még kell egy kicsit finomítani (pl. az azonos nevű, eltérő kódú tételek összevonásával), ezért gondoltam, hogy akkor már meggyorsítom, nem mellesleg a formula- és a munkalap képletek használatával is ismerkedem. 

Előzmény: Fferi50 (23080)