x.y. 87 Creative Commons License 2013.11.10 0 0 2083

Sziasztok! 26 éves újdonsült sarcoidosisos vagyok, vagyis hivatalosan még nem. Egy rutin tüdőszűrő után rendeltek be, túl vagyok a CT-n ami megnagyobbodott nyirokcsomókat mutatott, majd következett a hörgőtükrözés amit mintavétellel kötöttek össze. Az elküldött szövetek viszont nem erősítették meg a diagnózist, nincsenek a betegségre utaló elváltozott sejtek. A dokim ezért műtéti mintavételt ajánlott, mediastinoscopiát, most ennek az ügyeit intézem.

 

A fura, hogy a betegség jeleit nem is tulajdonítottam ennek. Hisz ki gondolná, hogy a bokadagadás erre utalhat? Néha fájtak az izületeim, de gondoltam megfázott, meghúztam. Hisz megint ki gondolná hogy egy esetleges csukló vagy könyökfájdalom tüdőbajra utal.

Kicsit kifulladtam, ha fel kellett mennem a harmadikra, negyedikre, de gondoltam csak el vagyok lustulva és többet kellene mozognom.

Milyen tüneteim lehettek még amire nem figyeltem fel?

 

Folyton a szteroidok szedését hangoztatja az orvosom. Mire számíthatok majd mellékhatásként? MEnnyi ideig számítsak arra, hogy ezzel a sz@rral tömnek majd?

Illetve van köztetek olyan aki fogamzásgátlót szedett? A szteroid mellett abba kell hagynom? Vagy nem okoz gondot, ha tovább szedem? Egyáltalán van értelme szednem? Vagy nem befolyásolja a szteroid az antibébi hatását?