cloaked Creative Commons License 2013.11.07 0 0 4756

Nem is kérdés, hogy az egy éves lehet a legfinomabb a 60 literesből. Már nem emlékszem, milyen felületet számoltunk a kisebb hordóknak, de 200 literes új égetettben ugye 6-8 évet tekintenek „teljes” érlelésnek. Idővel a hordó is túlzásba tud esni, pl. a scotch-nál is a 18-21 évet tartják ideális maximumnak, de már 16 évesből is van olyan, ami pl. nekem is igen fás, pl. a Lagavulin 16. A bourbönt meg az új hordó miatt eleve nem szokás túl sokáig érlelni, bár a kedvencem pont az Elijah Craig 12 évese volt, de ott eleve egy nagyon markáns párlat készül, ami „elbírja” a sok fát. A Jim Beam szerintem olyan volna 12 évvel, mint a vasúti talpfa:) Persze a hordóban a tölgyíz mellé édesség és teltség is járul, úgyhogy eltúlozva is kiegyensúlyozottabb, mint a pálca csupasz szárazsága.


A „Napoleon” igazából nem egyetlen ital, hanem mindenféle brandyn és kommersz szeszes italon használják fantázianévként. Annyira, hogy ha nem cognac-on látsz ilyet, akkor szinte garantáltan valami ótvarról van szó. Mert eredetileg a cognac-ok egy osztálya, de önmagában nem tilos használni.

 

A Maximilian tényleg markáns, és mint ott írtam, jónak tűnhet, amíg az ember nem ismer értelmesebb brandyket. Olcsó finomszeszes borpárlat ügyesen beízesítve, nem hülye a Zwack, ismeri a célközönséget. Ha elnyalogatnál 1-2 üveg XO brandyt (a Maximilian literenkénti ára éveken át azokéval egyezett!) vagy akár csak VSOP-t, akkor utána Te is fontorognál a Maxitól. Majd teszek el neked a Courriere XO-ból. Másrészt meg a 2,5 pontos karakter nem rossz, hanem pont középen van. Az 5 pont a créme de la créme-nek jár, tudod:)

 

A disznóktól meg ne irigyeld már azt az alapos berúgást:P

Előzmény: Törölt nick (4752)