tomcat Creative Commons License 2013.11.03 0 0 149952

"Állnak a polcon, néznek az ablak felé és járnak"

Mostanság azon gondolkoztam, mennyire becsapós és/vagy félrevezető lehet az órák nyugvó állapotú, szobahőmérsékleti mérése. Hiszen az órákat elsősorban hordjuk, könnyen meglehet, hogy a tervezéskor ezt a körülményt is figyelembe veszik.

A Grand Seiko 9F szerkezetéről olvasgatva az derült ki, hogy naponta 540 alkalommal vesz hőmérsékleti mintát és a tárolt kompenzációs profil alapján módosítja az idő értéket.

Mivel a Bulova Precisionist szerkezete áll most a wishlistem célkeresztjében (plusz egy Citizen és az új 80 órás járástartalékú Tissot-ETA, de ez egy másik történet), rákerestem, van-e hőmérsékletfüggésről valami használható infó.

Találtam is:

Ez valójában nem a tényleges méert járáseltérés, hanem a pár hétig napi megfigyelt adatok alapján várható éves járáseltérés diagramja.

A nyugvó helyzetben mért szobahőmérsékleti várható járáseltérés érték nagyon közeli egyezést mutat a honlapodon található mért adatokkal.

De ha szimulálunk egy átlagos hordási körülményt: napi 8 óra kb. 30 Celsius fokon és a maradék 16 szobahőmérsékleten, akkor adott esetben pont kikompenzálja a járáseltérést.

Érdekes.

Szerintem ki is fogom próbálni.

 

tomcat

Előzmény: Mechanikus (149936)