cloaked Creative Commons License 2013.11.02 0 0 4702

Az érlelés nem arról szól, hogy fával érintkezik a szesz, hanem arról, hogy levegővel érintkezik fa jelenlétében, és a párlat sok összetevője átalakul és/vagy kipárolog. Ha a hordó egy haszontalan hagyomány lenne, már 200 éve is rájöttek volna, hogy elég telezúzni faléccel a whiskyt, aztán 2-3 hét és voilá.

 

Magyarul a pálcás érlelés legfeljebb akkor ér fel önmagában a hordóssal, ha a pálcák a szesz felszínén lebegnek és a tetejük száraz (de így sem feltétlenül, mert nincs kipárolgás). Persze ha gabonás cukorcefrével dolgozol, az nem igényli a hordót, viszont eleve nem whisky, és hiányoznak is belőle a whiskyre jellemző kozmaolajok.

 

A sima pálcás whisky pont annyira igazi vagy nem igazi whisky, mint a teljesen érleletlen whisky.

Előzmény: Amateur-no1. (4701)