Na most litániát írtam, aztán sikeresen eltüntettem, de a lényeg:
Ha lenne olyan aroma, amiből jóféle (ál-) pálinkát lehetne csinálni, akkor az 5-6e Ft/literes fügyülős és ilyenek se olyan volnának, mint a gyümölcsízű szappanlé, pedig azokban még gyümölcspárlat is van.
Gyümölcsös gabonapárlattal három út járható, de mindhez kell némi gyümölcs is, és egyik sem olyan, mint a pálinka.
– a gyümölcságyas vodka, hasonló a minőségi gyümölcsös vodkákhoz
– a gyümölcslikőr (a fajtájának megfelelően feldolgozott (lé, vagy pép) gyümölccsel ízesített, cukrozott szesz 15–25%-os, ez tud nagyon finom is lenni.
– geist (erős szesszel kivonatolt friss gyümölcspép, amit aztán újrafinomítasz, mint egy cefrét; ez olyan pálinkaszerű ital, amiből hiányzik a „pálnkajelleg”, vagyis az erjedt cefrére jellemző egyéb alkoholok, kozmaolajok; ezért csak az alapszesz és a friss gyümölcs jellege lesz ott, bár ez pálinkakedvelő embert szerintem max. kipróbálás szintjén izgat.)
Ha érdekel valamelyik, akkor írok még, bár túl sok részletet egyikről se tudok.