tamásiviola Creative Commons License 2013.10.28 0 0 8571

100 éves a „Tamási Footbal”

 

Mindössze néhány soros, rövid hír a TOLNA VÁRMEGYE ÉS A KÖZÉRDEK 1913. augusztus 21.-ei számának 3. oldalán. E pár mondat azonban végre választ ad a futballszurkolókban már évtizedekkel ezelőtt megfogalmazódott, de megválaszolatlan kérdésre: Mióta van Tamásiban futballcsapat?

 

„ A Tamásii Footbal Klub első mérkőzése. Az idén megalakult „Tamási Footbal Klub” folyó hó 17.-én tartotta első nyilvános mérkőzését Felsőiregen, a „Felsőiregi Footbal Klubbal”. A mérkőzés végeredménye 4 : 3 a „Tamási Footbal Klub” javára. 20.-án Tamásiban revanchmérkőzés volt.” Az újság augusztus 25.-ei száma erről is beszámol: „Felsőiregi F. C. - Tamási F. C. revanchmérkőzést 7 : 1 (1:1) arányban a Felsőiregiek nyerték meg. Biró: Matolcsi (KAC) volt.”

 

A fenti és a további - kezdeti -, mérkőzések részleteinek megismerése még további kutatást igényel. Az alapítás időpontjának ismeretében azonban elmondhatjuk, hogy az elmúlt egy évszázadban rengeteg futballszerető ember önzetlen munkája is benne van. Így utólag, ma már tudjuk: ezek óriási értékeket képviselnek. De segítséget adnak ahhoz is, hogy tovább fejlődjön a futball és sportélet, egy 100 éves jubileumát ünneplő városi egyesületben, közösségben. (Megjegyzés: az első évtizedekben még nem voltak mai rendszerű megyei bajnokságok, az első fényképeken még pl. felső kapufa nélkül is játszottak mérkőzéseket.)