Törölt nick Creative Commons License 2013.10.28 0 0 69226

Az lenne a kérdésem, hogy az alábbi cikkben említett szagelszívó most már minden esetben kötelező, vagy csak a cikk fogalmaz félreérthetően?

Teljesen hagyományos, téglaépítésű, gázos lakásról lenne szó, 30 éves ablakokkal, ahol legalább 30 éve működik a gáztűzhely, gond nélkül. Sőt, 15 éve kisebb teljesítményűre lett cserélve, egy 2 égő+sütős Vesta képében.

 

Vagy talán még az ablakperemen házilag felragasztott tömítést is tépjem le, ami úgysem zár rendesen?

 

Kezd most már elegem lenni ezekből a baromságokból. Nemrég azt olvastam valahol, hogy a kötelező ellenőrzés során előírhatják a lakás összes golyósszelepének cseréjét is. Ezt milyen alapon? Mérik a szivárgást, vagy attól függetlenül, csak úgy? A lakosság szívatása alapján?

 

http://hvg.hu/gazdasag/20131028_Igy_jar_aki_villany_helyett_gaztuzhelyet_

 

Egy tavaly óta érvényben lévő szabály ugyanis előírja, hogy az úgynevezett „A” kategóriás gázkészülékek fölé (amilyen a gáztűzhely is) égéstermék-elvezető készüléket (szagelszívót) kell telepíteni, valamint a helység átszellőztetését is meg kell oldani. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a helyiségben biztosítani kell a megfelelő mennyiségű levegő-utánpótlást. Magyarán, ha a lakásban a felújítás során légmentes nyílászárókat szereltettünk fel, akkor egy vagy akár két lyukat kell fúrni a falba, hogy a külső levegővel az "átöblítés" megoldhatóvá válhasson – ami nyilvánvalóan a fűtési költségek csökkentése érdekében beépített modern ablakok hatásfokát teszi zárójelbe.