Tanulságos sztori, nemrég volt egy kisebb kálváriám a vízhőfokkal (teljesen hasonló). Leírom:
- Elkezdett össze-vissza mérni 60 és 90 fok között a mutatóm. Annyira gyorsan ugrált, hogy a hőmérséklet biztos nem változott olyan gyorsan. Csak néha-néha csinálta, de egyre gyakrabban. Aztán hibajelet is dobott: "vízhőfok-jeladó alacsony hőmérséklet".
- A szerelőm egyből cserélte a hőgombát. Van neki raktáron, hisz fogyóeszköz. Levett egyet a polcról, be a kocsiba (gyári VW-Audi emblémás cucc), hibajel kiütve, kész. Változott kicsit a hiba jellege, de ugyanúgy nem mért pontosan (ezúttal úgy tűnt, mintha nehezen akarna melegedni).
- Itt jött egy újabb hőgomba csere (hátha hibás volt a beszerelt), megint a szerelőm és megint gyárira, ami volt neki raktáron. Megint változott a hiba jellege kicsit, de még mindig nem mért jól. Fölment ugyan 90-ig, de nem tartotta (pl. este, hatodikban 90-nel gurulva visszahűlt - ez még az augusztusi nagy melegek idején volt).
- Itt jött egy termosztát-csere, hátha az a ludas. A hiba nem változott.
- Ekkor a szerelőm rádugta a laptopját, mentünk egy kört. Kiderült, amit sejtettem (hiszen nálam is fűtött a kocsi rendesen, és nemhogy nem evett sokat, de ebben az időben lett meg az utóbbi 4,5 év legjobb fogyasztása): a motor jó hőmérséklet-jelet kap, csak a műszer nem. A szerelőm a műszercsoport hibájára gyanakodott, de én kételkedtem. Hiszen hőgomba hibajellel kezdődött a dolog, annak meg elég kicsi a valószínűsége, hogy egyszerre adja be a kulcsot a hőgomba és az óracsoport. Megállapodtunk, hogy veszek egy normálisabb minőségű, de nem túl drága utángyártott hőgombát (konkrétan egy Febi lett), és megnézzük azzal - sok vesztenivaló nem volt, az utángyártott hőgomba nem volt 3000 forint sem.
- Kb. két hete berakta azt, azóta áll a műszer 90-en, mint a cövek (lekopogom).
Nem tudok másra gondolni, mint hogy kifogott a szerelőm egy hibás széria gyári hőgombát (azt hiszem, a gyárit a Hella gyártja, de nem biztos).