barkócza Creative Commons License 2013.10.25 0 0 15382

Otellód van, kékszőlő, héjon erjeszted, tehát vörösborod lesz. Kierjedés után a következő lépés az almasav-bontás. Ehhez a törkölyön, levegőtől elzárva kell tartani a cefrét. Hagyományosan ezt "lesárazással" oldották meg. Ma ezt megcsinálhatod pl. fedeles savanyítóvödrökben, úgy, hogy ne maradjon légtér a tető és a törkölykalap közt. A másik megoldás, hogy fogsz egy műanyag hordót, amit arasz-kétarasz híján feltöltesz a cefrével. Erre terítesz egy erős műanyag fóliát, úgy, hogy jócskán túlnyúljon a hordó száján minden oldalon, majd erre a fóliára vizet öntesz, ami a fóliát rászorítja a törkölykalap tetejére. (A kilógó fóliát körbe lekötöd.) Az almasavbontás  - hőmérséklettől függően - néhány hét alatt lezajlik, utána lefejted a színlevet, esetleg préseled. A törkölyt kifőzöd, a bort pedig ballonokba töltöd. Kicsit kénezheted is. Ez a házilag könnyen megoldható technológia kis mennyiségekkel.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (15376)