Paradicsomhoz ilyent használok, de lehet kapni olcsó kézzel tekerőset, ( amit persze motorizálnék) :-)) .
Málnát -pálinkához - eszembe sem jutna magozni. Ha lenne 50 kg málnám, én úgy csinálnám, hogy lepépesíteném, tennék hozzá 30 dkg citronsavat, jól belekeverve és pár óra múlva amikor már elroncsolta a sejteket gyönyörűen magozható. (Én nem magoznám !! ) .
Általánosan : én minden magozás után a magokat citromsavas vízben áztatom , 15 kg gyümölcshöz 10 dkg citromsavval számolva , és utána ismét átküldöm a magozón. Ettől olyannok lesznek, mintha leszopogatták volna őket . ( A lé mehet a cefrébe)
A kökénnyel is hasonlóan járnék el (szilvakukc) , tehát 1. pépesít, 2. bőven citromsavaz, 3. magoz. (miközben irigykedve gondolok Rátok kökényesekre )
üdv.g.