medveger Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15371

Nézd, Zoli!

Erről már sokat vitatkoztunk. :-)

Számomra Béla bácsi mindenképpen tekintély. A borai meg piszkosul jók. (Na nem mintha a tieid nem lennének azok - a Hárslevelűt végülis a ti pincétek szerettette meg velem.)

Éppen ezért ide is leírom, szerintem Béla bácsi hogy látja:

 

Fordítsuk meg a kérdést. Tegyük fel, hogy van egy termelő, aki hobbiból kezdett borral foglalkozni, s nem megélhetési kényszer számára, hogy a bor eladódjon, elég, ha annyit megtermel, ami a vele járó költség. Ez a hobbiborász megfigyeli (még kicsiben), hogy egy bizonyos termőhely borai 4-5 évesen kezdenek űberkirályak lenni (természetesen a saját ízlése szerint), de utána ezt az állapotukat tartják még 4-5 évig biztosan.

Mikor elkezd kicsit nagyobbat álmodni, és több szőlője lesz, azt a döntést hozza, hogy ezt a 4-5 évet megvárva dobja piacra az első évjáratát. A dolog bejön, a népek ámulnak. Innentől kezdve (hiszen egy 4-5 éves borral indított) óhatatlanul késéssel tudja csak piacra dobni a többi évjáratot is. Ugyanakkor meg van róla győződve, hogy így a legjobb a bornak és a fogyasztónak egyaránt.

 

Másfelől meg nem fogom ide leírni azt a technológiát, amit Béla bácsi követ - anélkül végképp nem, hogy megkérdezném, hozzájárul-e. :-)

De ha gondoljátok, csinálhatok vele egy interjút a Rambo-féle technológiai sorozat mintájára.

Előzmény: BZoltan (15366)