Nézd, Zoli!
Erről már sokat vitatkoztunk. :-)
Számomra Béla bácsi mindenképpen tekintély. A borai meg piszkosul jók. (Na nem mintha a tieid nem lennének azok - a Hárslevelűt végülis a ti pincétek szerettette meg velem.)
Éppen ezért ide is leírom, szerintem Béla bácsi hogy látja:
Fordítsuk meg a kérdést. Tegyük fel, hogy van egy termelő, aki hobbiból kezdett borral foglalkozni, s nem megélhetési kényszer számára, hogy a bor eladódjon, elég, ha annyit megtermel, ami a vele járó költség. Ez a hobbiborász megfigyeli (még kicsiben), hogy egy bizonyos termőhely borai 4-5 évesen kezdenek űberkirályak lenni (természetesen a saját ízlése szerint), de utána ezt az állapotukat tartják még 4-5 évig biztosan.
Mikor elkezd kicsit nagyobbat álmodni, és több szőlője lesz, azt a döntést hozza, hogy ezt a 4-5 évet megvárva dobja piacra az első évjáratát. A dolog bejön, a népek ámulnak. Innentől kezdve (hiszen egy 4-5 éves borral indított) óhatatlanul késéssel tudja csak piacra dobni a többi évjáratot is. Ugyanakkor meg van róla győződve, hogy így a legjobb a bornak és a fogyasztónak egyaránt.
Másfelől meg nem fogom ide leírni azt a technológiát, amit Béla bácsi követ - anélkül végképp nem, hogy megkérdezném, hozzájárul-e. :-)
De ha gondoljátok, csinálhatok vele egy interjút a Rambo-féle technológiai sorozat mintájára.