BZoltan Creative Commons License 2013.10.24 0 0 15361

"Szerintem ezt is megpróbálja szárazra, mert ő azt szereti. :-)))"

 

Az mit jelent, hogy megpróbálja? Beavatkozik ő bármivel az erjedésbe?

Vagy csak hagyja, hogy elkopjon a szesz és újra erjedjen a bor? Amolyan kiegyenesedett aszúként? Az szerintem a Somlón zsákutca... amúgy is nehéz a hegyen a gyümölcsösséget megőrizni (na ebben jobb a dél-balaton és az alföld is), 2-3 újraerjesztéssel még a maradék gyümit is kiírja vele.

Amit mi fogunk csinálna az az lesz, hogy az aszús-töppedt szemeket teljesen külön szedjük és az első kör addigra már nagyjából kierjedt borába beáztatjuk, majd préseljük. Inkább legyen 22hl 10g/l cukros száraz juhfarkom és 100l 150g/l juhfarkom mint 23hl 17g/l félédes vagy 23 hl háromszor erjedt gyümölcsmentes bármi.

De én soha nem tartottam jónak Béla bácsi borászati koncepcióját... és soha nem hittem el, hogy ő azért tartja 4-5 évig műanyag tartályban a borait mert szerinte attól lesz jó a bor. Ezzel együtt én nagyon szeretm a borait és nagyra tartom a munkáját, de nem tartom gazdaságosan fenntarthatónak ezt a koncepciót.

Előzmény: medveger (15354)