Házilag Creative Commons License 2013.10.23 0 0 2850

5-6 cm-es ágigig bőven elég az a keresztmetszet amit négyszögletes tengellyel készitetek és itt még a csavarrögzités is elég a késeknek. Amugy a négyszögletes tengelyt minimásilis esztergályos munkával ellehet készitetni, ami nem nagy költség. A nagyobb átmérőjű ágnál már nagyon nagyot nő az átvágandó kereszetmetszet. Azért nem mindegy hogy 5 cm széles a vágás vagy a duplája mondjuk.

 Ekkorra erőnél lehet hogy elszabná a csavart vagy kiszabná a menetet. 

A három késesek tengelyénél más a csavarokra ható erő. Feki tengelyénél a kések megtámasztását a horony és nem a csavarok végzik, a csavarokat nem éri húzó erő a meghúzási erőn felül, csak a kések rögzítésést és állítását szolgálják. Durva példa de egy M6-os csavar is kibirná a rögzítést ha kés megvan támasztva becsuszás végett.

Amúgy tényleg sok az esztergályos és marós munka. Nekem is háromkéses tengelyem van, az enyém is csavar rögzitéses, nem hornyos, de ennél is már segit valamit a tengely  a kések megtámasztásában. Valamint még nem mindegy hogy egy 60*60-as négyzetvasat veszel és annak a végeire esztergáltatsz egy 40-es tengelyt, vagy a kb 130-as tömör rudból esztergáltatod ki. Az anyagnak a fele megy így a méhbe. 

Előzmény: galvin (2849)