stevie-13 Creative Commons License 2013.10.21 0 0 136642

A típust ismerők részéről várok tapasztalatokat, érveket, ellenérveket, minden hasznos hozzászólásnak örülök!

 

 

Egyetlen valós ellenérv lehet, hogy a dízel OI kombikban már garantáltan csillió kilométer van, és nehéz valóban jól karbantartott példányt kifogni. Nem lehetetlen, de észnél kell lenni.

 

OFF

 

Tanulságos történet: volt most egy eladó Xsara kombim, 2001-es benzines, 1.6-os. Az autóban 342 ezer kilométer volt, azaz évi 28.500 kilométert futott. Ez ugyan magasabb az átlagnál, de nem kirívó.

 

Az autó pár apróságtól eltekintve szinte hibátlan volt, külsőre-belsőre is okés, és számlákkal igazolhatóan tökéletes volt a karbantartása (rendes olajokat kapott, minőségi alkatrészekkel javították).

 

Mivel akkoriban egyetlen Xsara sem akadt, ami 200e km felett futott volna, még az évekkel idősebb dízelek sem, a kategóriájában a törött autók utáni legolcsóbbként hirdettük meg (ez konkrétan 450 ezer forint volt, új gumikkal). Annyit "csaltunk," hogy üresen hagytuk a km óra állása mezőt. Napi két-három telefon érkezett, de amikor meghallották, hogy 300 feletti a futás, vagy lecsapták a telefont, vagy nem csapták le, csak gyorsan elbúcsúztak.

 

Erre nekem nincs időm, így változott a taktika: beírtam a hirdetésbe a futásteljesítményt. Hetekig nem érkezett hívás, aztán egyszercsak telefonált egy ember. Értelmeseket kérdezett, és aznap eljött megnézni az autót. Tudta, mit kell néznie, szeme sem rebbent a világító légzsáklámpa miatt (a kormányátvezető szalagvolt hibás, cseréje bontott alkatrészből kb 15-20e ft) nem érdekelte, hogy repedt az egyik indexbúra, el van törve az ajtóhatároló, az érdekelte, hogy a próbakörön a motor erős és füstmentes volt, a váltó pontosan működött, a kuplung és a fékek tökéletes állapotban voltak, az autó egyenesen futott, és nem érkeztek zajok rossz úton sem.

 

Kiderült, hogy magyar munkásokat fuvaroz Budapest és München között, több autója is van egyszerre, ezek évi 100 ezret mennek, és erre a célra mindig ilyen olcsó, de megbízható állapotú autókat keres. Nála 2-3 évet futnak el az autók, tehát amikor kiszáll majd a Xsarából, abban is 550-600e km lesz. Ő megnézett más, hasonlóan árazott Xsarákat, Focusokat és Mégane-okat, de azok sokkal jobban hasonlítottak a félmillió felett futott autóira, mint az általam árult "sokat futott," de normálisan karbantartott Xsarára.

 

ON

 

Előzmény: 2N (136635)