barkócza Creative Commons License 2013.10.14 0 0 91243

"...a fenének van kedve nyalogatni a savazott cefrét..."

 

Ha kierjedés után rögtön tudod főzni, akkor fölösleges savazni. Ha savazod - akármivel -, akkor is nyugodtan nyalogathatod, semmi bajod nem lesz. A kólának is 3-as a pH-ja, azt is foszforsavval állítják be. A pH3-as kénsavtól sem lesz bajod.

 

A főerjedés alatt rengeteg széndioxid keletkezik, a cefre túltelítetté válik. Tulajdonképpen ez a túltelítettség védi a cefrét az oxigéntől, nem a széndioxid párna. (A kóla is az, ha megrázod, azért tör ki belőle a széndioxid.) Ez a túltelített széndioxid az erjedés befejezte után is jön ki folyamatosan a cefréből. Részben ezért van az, hogy az erjedés leállta után is jön még föl a bunda, illetve kotyog a kotyogó. Sűrűbb cefréből lassabban, hígabból gyorsabban távozik a gáz.

 

Az alkoholos erjedés mellett az összes többi is gázfejlődéssel jár. A nemkívánatosak az ecetes és a vajsavas. A nem káros a malolaktikus erjedés, amikor a tejsavbaktériumok a karcos almasavból lágyabb tejsavat csinálnak. (Ez utóbbi nélkül nem lehet vörösbort csinálni.) A malolaktikus erjedés jóval lassab, sokkal tovább tart, mint az alkoholos, de azért mozgatja a kotyogót.

Előzmény: G.á.b.o.r. (91242)