sancibácsi Creative Commons License 2013.10.10 0 0 5778

A tömegkályha lényege nem a hőtároló tömeg.

Az is van benne, nem vitás.

De ezen kívűl még rengeteg előnyös dolog máshogy van benne, mint egy cserépkályhában, vagy egy kandallóban.

A házam tömegét még sosem számoltam. Ha akarnám kiszámolhatnám.

De amit nem akarok sose: kandallóval fűteni a házat :-)

Még Temporisszal sem.

A tömegkályha a nyerő!

 

Mondjuk az, hogy egy Temporisz nick névvek idejössz a tömegkályhás topikba, és azt mondod, hogy a házad a tömegkályha, az hogy diplomatikusan fogalmazzak: erősen provokatív :-(

De nincs ezzel semmi bajom. Mármint, hogy provokatív a hozzászólás. A bajom azzal van, hogy nem igaz.

Mert ha 65 cm-es vályog házad lenne, akkor meg még kevesebbet kellene fűteni, (fele ennyit esetleg), mert kétszer akkora a ház tömege?

Persze hogy nem!

Hiába mondod, hogy a Mátralján a kőház 2 napig nem hűl ki. OK. De 3 napig kell benne fűteni megérkezéskor, hogy meleg legyen. Ha meg kihűlt, akkor meddig fűtöd vissza a falakat?

Tehát a ház tömege az egy dolog. Teljesen mindegy. A könnyűszerkezetes hamar kihűl, de érkezés után begyújtva szinte azonnal meleg van.

 

Nem a ház tömege a valódi különbség, hanem a hőszigetelés, és a kályha.

Ha kandalló van a házban, és OK, sokan elmondják, hogy a fúlos kandallójukban (amihez csak a betét több mint 400.000 Ft + burkolat + beépítés munkadíj) 4-5 kg fával parázságyat készítenek, azon 8-10 kg fa 8 óráig is ég. Ez összesen 11-14 óra.

Ez nem mindenkinek az életritmusához igazodik.

De ha lenne is rá időm, nekem akkor sem tetszene. Nálam a 15 kg fa ha egyszerre beindul égni, (kopp levegővel bömböl a tűz), akkor ahhoz a Temporiszban 8 óráig izzó fahasábok lángja, csak pislákoló gyertyaláng!

Össze nem lehet hasonlítani a tűznek az élményét!

 

Azt meg nekem senki ne mondja el, hogy, 10-14 órán keresztűl nyitva a kémény, és 87 %-os tüzeléstechnikai hatásfoka van, a berendezésnek. Ez mese kategória.

A 87 % az égési hatékonyság lehet maximum.

Hogy ebből mi távozik a kéményen, és mennyi marad a lakásban, az megint más történet.

A 87 %ot ráírják a gyárban. Ez kb olyan, mint a hangfalra ráírt 160-... W-os teljesítmény.

Nem annyi az, tudjuk.

Hiszen ki tudná otthon lemérni, hogy mennyi? És ha nem annyi, akkor sincs olyan jó ügyvédje, mint egy ilyen hatalmas multinak (PL: Supra), hogy beperelje őket.

Ráírják a 80-at, ha a konkurenciának 78 van ráírva. Ha azoknak 82, akkor meg olyan mérést produkálnak a tesztlaborban, hogy 85 jöjjön ki. Így működik a világ.

 

Egy tömegkályhában máshogy működnek a dolgok. Ég 1,5 óráig, miközben a tűztérben nincs hőelvonás. Maximális az égéshő, és az égési hatékonyság. Aztán lezárjuk a kémény felé a kályhát, és így magas tüzeléstecnikai hatásfokot is el tudunk érni. Miközben a kályha 24 óráig fűt.

Könnyűszerkezetest is, meg vályogot, vagy Ytongot, .... Bármilyet. Bármilyen tömegűt, vagy anyagút.

 

Előzmény: Temporis (5770)