szicsu1007 Creative Commons License 2013.10.09 0 0 68935

Mint smith írja, tartályba 0,5 bar kéne (víznyomásmentes állapotban). Nevess ki, de én még sosem álltam fel létrára megnézni, hogy melyik az a tágulási (meg jó-e hozzá az autóspumpám nyomásmérője, meg hol melyik csapot zárjam el a műveletek előtt-közben).

 

joevagyok68-nak: le fogom olvasni a túlnyomás-szelepet. Szerintem is normális a 0,5 bar tartalék. De igen, lehet, h likas a tágulási. Igen, okt nov márc ápr hónapokban kéthetente fel kell töltenem. December és januárban sosem hűl le annyira a fűtővíz, hogy 0,8 alá menjen a nyomás (hamarabb újraindul a kazán). De ha két napra elutazunk, levesszük 18 fokra és besüt a nap, akkor megintcsak lemegy 0,7-re.

 

smith-nek: Kösz a manualt, a kedvesem gépére már régen letöltöttem (most "itthon" vagyok éppen). Meglepődtem (már akkor is), h 0,7-1,5 bar között kell lennie. Amikor a kazán nem indul el (ez rendszerint hajnalban van), akkor mindig 0,7-et mutat. Hogy 0,8-on elindulna-e, azt vagy ki kéne "lesnem", amikor csökken a nyomás, vagy mesterségesen kikényszeríteni (ehhez mély levegőt kellene vennem:-)).

 

Más: ha jól emlékszem a PV=állandó gáztörvényre, akkor feltételezhetem-e azt, hogy a tágulásiban a levegő térfogata (mondjuk Vaillant nálam) 1,4/1,5 arányban csökken, amikor nő a nyomás. Ez 7%. Ennyit nőtt meg a melegedő víz térfogata??? Hány liter víz lehet egy 5 radiátoros lakásban? Bocs, ez a 8 liternek a 7%-a, durván fél liter. Vizes oldalon ez más érték lehet százalékban.

Elképzelhető-e a tágulásin olyan lik, ami csak nagyobb nyomásnál nyílik ki?

Hol lyukas egy tágulási? Szökik-e el a levegő (akár rossz szelepen át), avagy átnyomul a víz a levegős oldalra (már ha jól képzelem a tágulási működését?:-( )

 

Előzmény: molcajete (68932)