deszegregator Creative Commons License 2013.10.08 0 0 90915

Az utóbbi időszakban aktuálissá vált újra a birs. Nos én a legfontosabbnak az utóérlelést vélem! Hiába érleljük a fán a lehető légtovább a birset, a legérettebb példányoknak is kell pár nap, egy hét utóérlelés. A fórumon elég rutinszerű az azonnali bedolgozás. Ezt helytelen eljárásnak tartom, hiszen szedésérettség állapotban (szept. vége, okt első fele általában) némileg mindenképpen zöldes e gyümölcs. A zöldesen ne adj Isten zölden bedolgozott gyümölcs mérgező alkotókat produkál, és rossz ízt visz a pálinkába ( lásd: pl. valamelyik boringo  részben leírva).

Én a barnulásnak, rohadásnak indult egyedek ép részét dolgozom be azonnal, majd néhány naponta válogatva még mindig csak az ilyen egyedekkel foglalkozom . (Ezek gyorsan romlanak, nem eltarthatók!) Bő egy hét után a teljesen kisárgult egyedek is jöhetnek, jó három hét alatt kifut a tétel, ha szedéséárett állapotban került a ládába. A haragos zöld példányokkal nem érdemes foglalkozni, nem érdemes leszedni sem, beérni meg részben ha beérik a fán. Többszöri válogatás után egyre kevesebb az azonnal bedolgozandó birs, egyre könnyebb lesz a dolgunk. Pakolni , szedni úgy kell a birset mintha tojást pakolnánk, sérülésre romlással, barnulással válaszol.  Szellős helyen , gyümi ládákban tárolom őket, egy pár nap után pazar, szinte bántó birs illat telíti be a helység levegőjét.

Feldolgozás.: ALAPOS darálás, aprítás, de ahogy valaki írta találóan a birset nem lehet elég alaposan darálni, a legnehezebben feltárható gyümölcs. Én enyhén párolom darálás után. Az éppen rottyanásnyi párolástól NINCS kompót íz! Viszont krumplipüré szerűen el tudom zúzni fúrógép festékkeverővel, és már egy nap után lébe tudom nyomkodni, levesr4e tudom kavarni naponta többször a cefrét! Elhiszem, sőt evidens hogy minden hőkezelés aromaveszteséggel jár, de még mindig jobb, mintha szenvedne az anyag napokig, vagy tovább, barnulna a szárazon maradt cefre rész. Engem meggyőzött e módszer , illetve a lehetőségeim ezt teszik számomra lehetővé. Aki leves péppé (De frankón!) tudja zúzni, és azonnali leves kavarható cefrét kap az ne utánozzon!

A többi szokásos, pektinbontó, ésatöbbi. Hidegtűrő borélesztővel oltottam, mert nincs lehetőségewm kondicionált helységben erjeszteni.