Palási Creative Commons License 2013.10.07 0 0 68893

Számolással bármit ki lehet hozni, főleg egy ilyen hőtechnikailag változó rendszernél. Magyarul egy ház nem stabil, van vagy  10 változó, ha nem több.

 Amúgy a 6 kW bőven elég még a csúcs hidegekre is. Azért lehet kivétel pl. egy lehült háznál megnézném az első 8 órát amikor vacognak.

 A múgy a  6 kW az egy teljesítmény , viszont  a háznak hőmennyiségre van szüksége, aminek a mértékegysége kWóra.

 

Anno régen amikor még hőtározós kályhaim voltak,  volt egy 18 kW rendelkezésre álló teljesítményem és volt egy  16 kWórás tároló kapacitásom / 3db kályha / - legyen akkumulátor _  ezt töltögettem - így napi  16 x 8 =  144 kWóra állt 24 óra alatt rendelkezésemre,  ezzel gazdálkodtam még a csúcshidegben is.  Általában elég volt, nagyritkán nem.

 Egyébként elviekben  bőven elég lett volna , mivel 200 nappal számolva kinyerhettem volna  majd 29 000 kWóra energiát, viszont a gyakorlatban mindig elég volt a 12 - 13 000 kWóra energia fűtésre.

 Mióta gázom van már pont 25 éve,  sajnos egy  állandó teljesítményü kazánom van ami  pont 9 kW-ra van beállítva. De kijövök, mivel még ott van az idő - hidegben többet megy,  kevésbé hidegben kevesebbet.

 

 

 A számolásról  : egyszer amikor hőszigeteltem jön egy mester , hogy ő elvállalná a munkát. És hogy nagyobb nyomatékot adjon a szavának, mondta "majd a mérnök úr kiszamoja hogy mennyi kell oda ". Vastagságban.

 Mi mennyi ? Utána néztem, mindenütt csak 5 cm vastagot tett fel.  Igaz én is ennyit,  lehetett volna több is. Ez van, ezt kell szeretni.

Előzmény: Totya3 (68891)