Mágus23 Creative Commons License 2013.10.06 0 0 55008

Üdv!

Köszönöm szépen a linket, megnéztem a képet, nagyon szép. Szépek a gőzösök. Azt is látom kettő villamos mozdony tolja a szerelvényt hátulról. Nyilván nem gazdaságossági célok játszanak ebben az esetben szerepet.

 

De térjünk vissza most a 247-es Nohab tolásos esetére. Nem is konkrétan ezt az egy esetet szeretném én most elemezgetni, hanem inkább mint egy tendenciát, ezt a jelenséget kissé tárgyalni. Mivel némi fogalmam van a vasúti vontatójárművek dolgairól, gőzmozdonyon is dolgoztam, ezért ismerem és tudom  azt, hogy mit lehet várni egy üzemképes fővizsgás mozdonytól. Az a jelenség, hogy az utóbbi években szinte bármilyen gőzvontatású nosztalgia vonatot valamilyen más vontató járművel tolják, az számomra furcsa. Ez az egész különösképpen nem hozzáértő emberek részére azt mutatja, minthogyha egy gőzmozdony olyan ócskaság lenne ami alkalmatlan az önálló üzemelésre, adott esetben a vonat továbbításra. Azt még eltudom képzelni, hogy amit a korábbi hozzászólásomban is irtam, hogy a vizvétel lehetőségének hiánya miatt van szükség tolómozdony használatára, hogy gőz- és vízfogyasztás ne keletkezzék. Ehhez az egészhez csak annyit szeretnék hozzáfűzni, szegénységi bizonyitvány az a tény, hogy egy vízvételezést a szükséges helyen ne lehessen megszervezni. Az én értékrendem és műszaki tudásom és ismereteim alapján azt kell mondanom, hogy egy gőzmozdony kiszolgálása nem egy megoldhatatlan és megszervezhetetlen feladat. Tehát most sem értem és nem tudom, hogy mi az a műszaki követelmény amit csak úgy lehet kielégíteni, hogy a gőzmozdonyt valamiféle egyéb mozdonnyal tolózni kelljen.

A nemzetközi tendencia is ezek szerint azonos ezzel.Azt a dolgot meg senki ne higgye el, hogy el gőzmozdony ami üzemszerű állapotban van nem képes a vontatási feladatát a tipusára jellemző paramétereken belül elvégezni, ez nem más mint egy hülye duma.Bocsánat, hogy ennyire sarkosan fogalmaztam. Ennek a tendenciának a megfeleléséhez teljesen használható lenne egy akármilyen gurulóképes gőzmozdony, aminek a kazánjába begyújtanak annyira, hogy a kéménye füstöljön és hátulról meg valami tolja. Az én megállapitásom szerint,ez nem más mint a hülye gyerekek vonatos játéka.

Előzmény: BLGB (54996)