Joexe Creative Commons License 2013.10.06 0 0 90772

Snapszmester , gondolom te már jártál sokféle főzdében , amiről én beszéltem kb a tsz időkből való:) S különös változtatások nélkül , dönthető üst, 300 littyós  fatüzelésű!

 

Mivel nekem annyira nincsenek tapasztalataim ezekről, most járogatok erre arra. 

Ugye ahogy irtam itt ninsc mintavevő , szóval  " szemre" van az elválasztás , illetve fokolóval , a főzőmester állítása szerint ugye az elején nem jön nagy tömeg %  alkohol ,  kevesebb az alkoholfok tejes a cucc, opálos vagy vmi hasonló, lényeg hogy nem tiszta a lejövö anyag az elején ,  s ugye ekkor van az hogy  a folyadék ide vagy oda van már engedve!  A cucc kb 68 fokról indult meg , kb erre állt be a fokoló ekkor már ment a középpárlatba a pálesz.

 

Hagyományosan a főzető kérésére addig csurgatták mig a gyengébb alkoholos folyadékkal nem higították vissza 48 % ra.

 

 

A mai sok főzdében lévő hiper szuper csilli villi főzőkkel , ha van mintavevő , ugye azzal kb 2 cl tud levenni ,

 

hol van ideje ott annak a főzőmesternek ,hogy nézegesse szagolgassa azt amit levesz mintát, mikor egy ilyen berendezből azért rendesen folyik a cucc! S dönteni kell pár pillanat alatt! Vagy ez csak parasztvakítás?

 

Pl felháborító:D hogy  Ezek a csúcsszuper  pl gőzzel fűtött cefrefőző üstök 10-12 perc után már tolják az alszeszt,  7 perc alatt felmelegedik ha a belsejébe is be van vezete a gőz spirál.....

 

Kérdésem a következő! Ezekkel a régi berendezésekkel is tudnak jót főzni , vagy csak a mai modernekkel ?:)

 

AMit kóstoltam , teljesen jó volt , persze ugye ez alapanyagfüggő....

 

 

Előzmény: snapszmester (90729)