Snapszmester , gondolom te már jártál sokféle főzdében , amiről én beszéltem kb a tsz időkből való:) S különös változtatások nélkül , dönthető üst, 300 littyós fatüzelésű!
Mivel nekem annyira nincsenek tapasztalataim ezekről, most járogatok erre arra.
Ugye ahogy irtam itt ninsc mintavevő , szóval " szemre" van az elválasztás , illetve fokolóval , a főzőmester állítása szerint ugye az elején nem jön nagy tömeg % alkohol , kevesebb az alkoholfok tejes a cucc, opálos vagy vmi hasonló, lényeg hogy nem tiszta a lejövö anyag az elején , s ugye ekkor van az hogy a folyadék ide vagy oda van már engedve! A cucc kb 68 fokról indult meg , kb erre állt be a fokoló ekkor már ment a középpárlatba a pálesz.
Hagyományosan a főzető kérésére addig csurgatták mig a gyengébb alkoholos folyadékkal nem higították vissza 48 % ra.
A mai sok főzdében lévő hiper szuper csilli villi főzőkkel , ha van mintavevő , ugye azzal kb 2 cl tud levenni ,
hol van ideje ott annak a főzőmesternek ,hogy nézegesse szagolgassa azt amit levesz mintát, mikor egy ilyen berendezből azért rendesen folyik a cucc! S dönteni kell pár pillanat alatt! Vagy ez csak parasztvakítás?
Pl felháborító:D hogy Ezek a csúcsszuper pl gőzzel fűtött cefrefőző üstök 10-12 perc után már tolják az alszeszt, 7 perc alatt felmelegedik ha a belsejébe is be van vezete a gőz spirál.....
Kérdésem a következő! Ezekkel a régi berendezésekkel is tudnak jót főzni , vagy csak a mai modernekkel ?:)
AMit kóstoltam , teljesen jó volt , persze ugye ez alapanyagfüggő....