kompa Creative Commons License 2013.10.06 0 0 5755

Sziasztok!

 

Új vagyok még a témában, de nagyon tetszik a tömegkályha, csak felmerült pár kérdés, hogy egyáltalán lehetséges-e rakni nálunk.

Eddig sima vaskályhával fűtöttünk kb 40 m2-es helységet (nappali, itt van a kályha, ebből nyiló két szoba), a konyhát nem számolom (+ kb 7m2), mert bár a nappaliból nyilik, de átmegy rajta a füstcső keresztben, az bőven felfűtötte eddig a konyhát és sokszor el van függönyözve.  
A probléma, ugye hogy a vaskályha eszi a fát, folyton pakolni kell , semmi hőtartása, reggelre 16 fok van.
Van gázkonvektor minden szobában, de ugye nem célunk azzal fűteni.
Az egyik fontos paraméter, hogy a kémény nem túl nagy, 1 és fél téglás, azt hiszem annak a belső része 18*18-cm-es.
A huzat viszont nagyon jó. A másik csavar, hogy a kémény a fürdőszobánál van, igy a nappaliból megy át a konyhán keresztül, eddig nem is volt gond, mert mint mondtam jó a huzat és még ki is fűtötte a konyhát, lévén, hogy többek között a kéményt fűtöttük a vaskályhával sajnos.
 
Szóval ez a vaskályhás rendszer nem jó nekünk, mert folyamatosan tüzelünk, nem csak hirtelen meleg kell, hanem nagyjából állandó hőmérséklet.
 
Körülnéztünk, hogy milyen megoldások jöhetnének szóba, néztünk hordozhatós cserépkályhát, kb 500kg, 10kW. Ez olyan 230.000 Ft körül van.
Azt mondta cserépkályhás, hogy ezt biztos elbirja a kémény.
 
A téglakályha nagyon tetszik, meg nagyon vonzó benne, hogy nem kell csak 1-2-szer pakolni rá, ez igen fontos szempont 2 kisgyermekünk mellett.
Egy kb 1 tonnásra gondoltunk, szóval nem egy óriási lenne, mert nem is fér el, meg a kémény miatt sem lehet gondolom.
Nem tudom, hogy egy 1 tonnás téglakályhát szerintetek elbirna-e egy ekkora kémény és még ugye keresztbe megy a cső a konyhán, bár eddig ez teljesen működött, a huzattal nem volt gond.
 
Illetve, hogyha lehetséges megépiteni, akkor egy ekkora kályha befűtené-e ezt a 40 m2-es helységet, kb 30 éves a ház, nyaralónak lett épitve, ezért sem nagy a kémény, szigetelve nincs, viszont vastagok a falak.

 

Köszönöm előre is!

 

edina