Spritase GA 14400 L
Gomba glükoamiláz
Termékleírás
A Spritase GA 14400 L enzim egy extracelluláris glükoamiláz (α-1,4-glükán-glükohidroláz), amit egy Aspergillus niger törzzsel fermentációs technikával elállítanak elő. A keményítő illetve egyéb poliszacharidok molekulaláncainak nem redukáló végéről glükóz részeket hasít le az α-1-4- glükozidos kötések bontásával. A glükoamiláz sokkal lassabban azonban képes az α-1-6 glükozidos kötések bontására is, ami szintén glükóz felszabadításához vezet.
A Spritase GA 14400 L egy sötétbarna folyadék, tipikus, de nem irritáló erjedési illattal. Könnyen elegyedik vízzel, sűrűsége 1.10 – 1.20 g/ml.
A Spritase GA 14400 L enzim deklarált aktivitása 5,000 u/g, mindamellett erős gomba α-amiláz mellékaktivitása is van.
Optimális feltételek
A Spritase GA 14400 L enzim aktivitása a hőmérséklet emelkedésével növekszik (1. ábra). A 65 °C-ot maghaladó hőmérsékleteken az enzim stabilitása drasztikusan csökken (2. ábra). Az optimális hőmérsékleti tartomány ennek következtében 55 – 60 °C. Bár a Spritase GA 14400 L enzim 3.0 – 6.5 pH tartományban stabil, a 4.5-es pH-értéken a leghatékonyabb (3.ábra).
Alkalmazás és adagolás
Az enzimatikus elfolyósítás a Spritase HiTaA 17105 L-el vagy a Spritase BA 17304 L-el történő lépése után adagolandó. Például ha a cefre hőmérséklete 60 °C alá lett hűtve és a pH-t 4.0 – 4.5 közé állítják, akkor az ajánlott adagolás 500–600 ml/tonna keményítő. További hűlés során a Spritase GA 14400 L elég glükózt szabadít fel az erjedés beindításához.
Az alkoholos erjedés alatt, a Spritase GA 14400 L enzim lehetővé teszi a dextrinek, határdextrinek teljes átalakulását glükózzá. Ezért nincs szükség külön cukrosítási pihenőre.
Az optimális adagolás nagyban függ a gyártási folyamat körülményeitől, a keményítős anyag minőségétől, ezért el lehet térni a javasolt dózistól. A vevő feladata az optimális adagolási dózis meghatározása minden egyedi eljárás esetén.
Tárolás
A Spritase GA 14400 L enzim hideg, száraz helyen tárolandó. A deklarált 90 %-os aktivitást legalább 12 hónapig megőrzi 4 °C-on történő tárolás esetén, és legalább 9 hónapig 25 °C-os tárolási hőmérsékleten.
Enzimaktivitás és -stabilitás adatok:
- Ábra: A hőmérséklet hatása a Spritase GA 14400 L enzim akitvitására
- Ábra: A Spritase GA 14400 L enzim termostabilitása különböző hőmérsékleteken
- Ábra: A pH hatása a Spritase GA 14400 L enzim
stabilitására (30 % Glükóz, 10 Dextróz egyenérték
maltodextrin, 60 ºC, 72 h, 1 M-os acetát-puffer)
A Spritase GA 14400 L enzim teljes inaktíválása 4,5-ös pH-n 80 ºC. Alacsonyabb hőmérsékleteken hosszabb inaktíválási idő szükséges. A 4,5-ös pH-optimumtól való eltérés javítja az inaktíválást.
Biztonsági előírások és kezelés
Az enzimek fehérjék. A por vagy aeroszol belégzése érzékenységet válthat ki és allergiás reakciókat okoz az érzékenyített személyeknél. A hosszabb idejű kontaktus bizonyos enzimekkel irritálhatja a bőrt, szemet és a nyálkahártyát. A termék kifröccsenésekor vagy intenzív keverésekor könnyen képezhet belélegezhető aeroszolt. A kiömlött anyag megszáradhat, és port képezhet. Viseljünk megfelelő védőruhát, védőkesztyűt, szem- és arcvédő eszközöket, és mossuk ki a szennyezett ruházatot. A Termékbiztonsági Adatlap minden termékre további információkkal szolgál, hogy hogyan kezeljük biztonságosan az adott terméket.