Totya3 Creative Commons License 2013.10.01 0 0 68759

Ha nem levegős a rendszered, akkor túl nagy a csövek ellenállása, nem áramlik a megfelelő sebességgel a víz(ezt gondolom eddig is gondoltad).

Érdekes megoldások vannak manapság, hogy inkább nagyobb teljesítményű szivettyút tesznek, mint vastagabb csövet. (Nekem 18W-al kering a víz, igaz előtte atmoszférikus volt a renszer...)

A szivattyúk emelőmagasságra vonatkoztatott adatai is téves következtetésre vezethetnek, mert valójában nem kell a szivattyúnak emelnie, miután "ugyanannyi" víz jön lefelé, mint felfelé(közlekedő edény elve). Csak a csövek ellenállását kell legyőznie a szivattyúnak, mást nem (Ha egy slagon akarnád az emeletre feljuttatni a vizet, aminek a végén kifolyna az, akkor már értelmezhető lenne az emelőmagasság, így megtévesztő, mert ha nagyobb a rendszer ellenállása, mint kéne, akkor az ember csak áll és értetlenkedik, hogy hiszen alig 2m az egész rendszerem magassága, miért nem jó a 6m-es szivattyú? Ettől rosszabb, ha a "szakértő" csak ezzel a magassággal tervez! Na mindegy!).

A 6m magasság 0,6bar nyományképességnek felel meg (ez elég kicsi nyomás), kérdés milyen szállítási mennyiség tartozik ehhez az értékhez, mert ez "nem mindig" van ott a szivattyún. Nem egyértelmű, hogy ekkora nyomás mellett értendő a névleges szállítási kapacitása, mert ha igen, akkor kisebb terhelésen jóval többet visz. Akkor mennyi az annyi?

 

A te esetedben próbálnám szűkíteni a többi radiátort, vagy egyéb renszert, hogy több jusson a Dégekbe és imátkoznék, hogy ezzel nem terhelem túl a szivattyút a rendszer adódó ellenállásával. 

Előzmény: Zoltán Tótok (68753)