BZoltan Creative Commons License 2013.09.29 0 0 15081

:) Azon derültem ma, hogy ezt minden évben eljátszuk, eljátszák...  Az ország nagyobbik része bepánikol az első pár hűvös szeptemberi naptól, szőlősgazdák ezrei hirdetik ki, hogy hát kész, innentől nincsen tovább, róló lehúz, elő a hólapát. 
Nagy sürgősen mindenki azonnal leszedi 15-18 mustfokkal az éretlen szőlőjét, megy a cukrozás ezerel és vigasztalj egymást a nép, hogy hát nincs mit tenni, ilyen az idő... 

Aztán októberben persze, ahogy az szokott lenni menetrendszerűen jön még úgy egy egy-máfél hétnyi kellemes napos őszi idő, amikor szépen beérik az a szőlő akinek a gazdája tudott várni. Ilyenkor szépen mi le szoktuk szedni  20-22 mustfokkal a szőlőt, ahogy azt tették őseink évszázadokon át. Tény, tízből egyszer szívunk...de speciel az elmúlt tíz évben én nem emlékszem olyanra, hogy bukta lett volna kivárni az október második-harmadik hetét a szürettel.

 

De komolyan :) érdemes belenézni a topik múltjának minden szüreti időszakára :)

Nálunk amúgy az olasz 18 foknál, a juhfark 19-nél, a hárs és a furmint úgy 17-18-nált tart. Van sok szép töppedő szem, meg a juhfarkban-olaszban-furmintban szép, krémes ízű és tiszta illatú aszús kezdemények. Egy hét száraz idő és egy további hét napos, langyos idő kell még. Az meg lesz... szokott :)

Előzmény: Kulicz (15080)