BZoltan Creative Commons License 2013.09.29 0 0 15074

Na látod, te olyan bort készítesz amit egy éven belül el szokás (kell) fogyasztani, én meg olyant amitől én is és a fogyasztók is elvárják, hogy 6-8 éves korában is ugyanazt az élményt nyújtsa. Hogy ez fölösleges avagy sem az más kérdés.  Én magam is a 2-3 éves borokat szeretem a legjobban. De én még nem láttam egyetlen fajélesztővel 3-4 hét alatt készre kezelt bort sem amelyik 2-3 évig eltartható.

Amúgy az én tapasztalatom az, hogy ha a szűk régiódban méred el közvetlenül a borodat, akkor reális, hogy egy-két éven belül megisszák a borodat, de ha kereskedőkön keresztül vagy éttermekben juttatod el a fogyasztókhoz a borodat akkor 2-3 év simán eltelhet mire pohárba kerül egy bor. Főleg, ha szezonális borról van szó.... egy koncentrált, testes, tüzes bor ugye inkább télen esik jól, ameddig a gyümölcsbomba, ropogós borok inkább nyáron...aztán ha véletlenül átcsúszik párszáz palack bor a szezonon, akkor nem olyan nagy baj ám, ha a következő szezonban még él a borr. Akkor is, ha nem az én pincémben, hanem a kereskedő raktárában van. Na az ilyen gyűrődéseket szerintem a gyorsan elkészített borok nem igazán bírják.

 

A személyeskedés tényleg nem szép dolog. Bár feledni tudnám azt a számolatlan lenéző, lesajnáló, hülyébe vevő véleményt amivel a hegyi borászokat leszóltad sokszor, sok helyen. 

Előzmény: Törölt nick (15073)