Törölt nick Creative Commons License 2013.09.28 0 0 7345

Most  leírok valamit, amit sokan meglepődve olvasnak, ha elolvassák. A reflux nem gasztroenterológiai betegség. Ez mély meggyőződésem.

 

A reflux tüneteggyüttessel mindenki a gasztrodokiknál jelentkezik, mert a tünetek az emésztőrendszer bizonyos szakaszain jelentkeznek. Csakhogy egy betegség igazi jellege attól is függ, milyen okok, s mely szerveknél jelentkeznek primér jelleggel. Ezt figyelembevéve és a refluxot lelki, majd idegrendszeri betegségnek fogom fel. A szervezet visszautasitásának, amely a téplálékbevitelt fogadja.  A visszaáramlás fiziológiai folyamata a bolygóideg cinkosságával jön létre. 

 

Hallom az ellenzőket: de a rekeszsérv - már akinél ilyesmi előfordul - eleve gyomortartalom visszaáramlást okoz. Ez nem igaz. Vagyis nincs igy!

Több rokon is van a családban, akinek negatív lett a reflux-szűrése, holott rekeszsérvet diagnosztizált a röntgen és a gasztroszkópia. De nem áramlott visszafelé a sav, a gyomortartalom.

Merthogy a gyomorszáj-zárási rendellenesség még önmagában nem  mindenkinél vezet ide.  Ezért a rekeszsérv sem jelent minden esetben problémát.

 

A gyógyulás útja így a lelkiek, az életünk  rendezése által járható út. Számos ortopédus, izületi, mozgásszervi betegséggel foglalkozó orvos a saját területén, a saját betegeinél lát hasonló összefüggést, amennyiben a befeszülések, a fájdalmak a derékban, a hátban jelentkeznek. Arnold Weintraub svájci  orvos 40 ! év tapasztalatát sűritette vékony kis könyvecskéjébe, mely "A reumatológiai panaszok lelki háttere" címet viseli. (Rheuma seelische Gründe und Hintergründe - 1992 Verlag Hans Huber, Bern) 

 

Márpedig ha a mozgásszervnél lelki tényezők játszanak szerepet, akkor elképzelhető, hogy a gyomor és bélagy vezérelte emésztőrendszer milyen erős szálakkal kötődik a tudatunkhoz, lelki életünkhöz, s végső soron a stresszhez.

 

Mindebből számomra az következik, hogy a gasztodokik csak a tüneti kezelést tudják elvégezni, az un.  evidence based orvoslás ebben az esetben csak tűzoltómunkát képes végezni gyógyszerekkel, műtétekkel. Nagyobb eredményt az életmód és lelki tanácsadás nyújthat, amit még kevés gasztroorvos vállal fel kellő jelentőségével.... A dolgok rajtunk múlnak.