budai2 Creative Commons License 2013.09.28 0 0 15060

Marketing, nem marketing nem tudom.
Az állítások tényszerűen igazak. A szokásos rozsdamentes fémek nem savállóak, és a fémek felületén valóban megtapadhatnak a fémet zabáló baktériumok. Az azonban, hogy egy adott technologia szempontjából ez mennyire okoz gondot, más kérdés.
Vízvezetékek belső rozsdásodását vasevő baktériumok okozzák, ezek elpusztult maradványai jelennek meg a hosszabb használatnélküliség után kinyitott vízcsapból kifolyó víz barna szinében. Semmi problémát nem okoz.
Ugyanakkor mikroelektronikai alkatrészgyártásnál (mobil telefon pl.) csk kétszer desztillált tisztaságú vizet szabad használni.

A műanyagokkal is sok probléma lehet, mert azokat is zabálják a gombák, baktériumok és rovarok. Így, általánosságban, hogy "műanyag", nem szabad tartályanyagot választani.
Élelmiszeripari erjesztéses technologiáknál (sörgyártás pl) bevált a polipropilén. Csak drága.
És lehet, hogy meglepő amit írok, de saválló tartályokat vörösfenyőből is készítenek. Az sem túl olcsó, de arra a célra megfelel. A vörösfenyőt a természet tökéletesen impregnálta valami fenyőgyantával.

Bortároláshoz azonban semmit sem értek, sem elméleti tudásom, sem néhány palackon túlmenő tapasztalatom nincs.

Előzmény: Zoli a séf (15058)