APT Creative Commons License 2013.09.27 0 0 149653

"Az átlagos sznobok vajon ismerik-e a '70-es évekbéli angol katonai Submarinert?"

 

Miért ne ismerhetnék? A sznob nem hülye, nem ízléstelen, nem kell tájékozatlannak sem lennie. A sznob lehet kifejezetten jó műértő (a legkiválóbb, legprofibb galériások zöme is velejéig sznob), pontosan tudhatja, mit lát, el tudja helyezni a palettán, képes objektív módon értékelni.

A lényeg annyi, hogy a sznobot egyszerűen nem érdekli az, ami nem nagyon, a többség által elérhetetlenül drága. Akkor sem, ha jó, ha szép, még akkor sem, ha jobb és szebb, érdekesebb, különlegesebb valami másnál - ami sokkal drágább. Ő akkor is a drágábbat fogja választani. Ennek a pasasnak egyetlen olcsóbbnak mondható órája sem volt, egyetlen egy sem, miközben mondjuk a ritka, haditengerészeti célokra kiadott Subok, vagy a tök mezei, olcsó, a Rolex által a Corteberttől vett szerkezetet egy minőségileg kifejezetten elnagyolt tokba-számlappal illesztő korai Paneraik semmiféle műszaki érdekességet-különlegességet sem hordoznak. Egyszerűen semmifélét, saját korukban nem is minősültek extrém különleges, megfizethetetlen dolgoknak * . Mivel kevés készült belőlük és ritkák - ezért felment az áruk a csillagos égig - és a jóembert láthatóan ez motiválta. Ettől még legalább van némi ízlése és tájékozottsága, és ha már drágát vett, legalább azon belül tényleg valamiért érdekeset, különlegeset vett - de ordítóan nyilvánvaló, hogy a drágaság elsődleges szempont volt...

 

Nem kell ezt ragozni, erre a mentalitásra épít a svájci óraipar prémium szegmense - gyakorlatilag teljes egészében. De ez tartja életben a Rollsot, a Lamborghinit, a Ferrarit is - kizárólag...  Valamennyi sznobizmus ("úrhatnámság".. ;-)) ) meg mindenkiben van, és egy határig ezzel nincs is a világon semmi baj, sőt...

 

Én pusztán konstatáltam azt, hogy ha a jóember valódi gyűjtő , műértő rajongó lenne, akkor teljesen biztos, hogy becsusszant volna azért a kollekcióba egy-két különleges, de nem árverési kategóriájú jószág is, ugyanis szép számmal vannak ilyenek. De nem csusszant be neki, ergo őt az "olcsó" órák nem érdeklik egyáltalán, légyen szó bármilyen különlegességről is, ha nincs rajta borzasztó számokat tartalmazó árcímke, akkor részéről máris érdektelenség van. Ez az ember lehet, hogy tényleg jó értője a régi Rolexeknek, Patekoknak, de ettől még sznob.

 

 

*  Általában a hadseregek számára készült ilyen holmik az átlagosnál strapabíróbb, de amúgy kimondottan költséghatékonynak készülő tucatáruk, senki ne gondolja, hogy a hadseregek mai pénzben milliókat fizettek holmi karórákért, tessék csak megnézni a II. világháború ma szintén eszméletlen árakon forgó német megfigyelő-óráit - kiváló minőségű, de a lehető legdísztelenebb, alapkivitelű Lange, IWC, Laco stb.. szerkezetek, nem ritkán mai szemmel nézve döbbenetesen silány alpakka tokokban - ezekért az órákért a hadsereg anno annak is csak kis részét fizette, mint amennyiért az adott cégek a legolcsóbb, nem nemesfém tokos zsebóráikat kínálták, ezek használati tárgyak, "fogyóeszközök" voltak.

Előzmény: oys... (149649)