Elromlott a fejszém, szereztem egy Fuxtecet...
Ymentől vettem egy Shindaiwa 490-et, aztán szóba került a fuxi is.
Jó lenne egy fuxi olcsó pénzért öcsémnek. Ymenneki van egy használt, feleslegbe, ami némileg henger-dugó sérült.
Tényleg az volt, több húzás nyom van a hengerbe. Ymen azt mondta, hogy teszteljem egy hónapot, azt ha nem jó, küldjem vissza.
( Olcsóért adta, de még kifizetnem nem kellett. )
Így 8 bar körüli kompótot mértem benne. Azt újakba 9-9,5 bar van Ymen és Fuxtec fórumtárs tájékoztatása szerint.
Szép tisztán kaptam a gépet, de csak a gépet. Lapot, láncot nem kértem.
Egyéb okok miatt csak pár nap múlva tudtam megmutatni neki az öcsémnél lévő nyárfa tuskókat.
( azokon „gyakorolt” a Husikkal)
Keverékként Castrol Power1-et kap 1:40-be. Eszi, nem eszi nem kap mást. Minden másom ezzel megy. Hibátlanul.
Hozzászoktam a Husik által nyújtott ( 357 XP, 272 XP) minőségre, így azért nagyképűen, de mondanám, hogy finnyásan vettem kézbe a fuxit.
Első nap
Érződik, hogy nehezebb, mint a saját kínaim. Feltünően jól, vagyis könnyen indul hidegen, melegen. Na, ez mindjárt egy jó pont az elején.
A nekem a bevált és tetsző 38 cm-es Oregon lap+ RSC láncot kapta. Ez elég rá, a .325 lánc meg nem fog akkorát, hogy csuklana a gép.
Érződik, hogy nehezen(ebben) fojtható, nyomatékos a motorja.
Tippem szerint ez a nagy köbcenti és a lassúbb láncsebességből adódik.
A Husik 20-21 m/s körüliek, a kínaiak 14 m/s körüliek. Mérni nem tudom, csak érzékelni, ill a repített forgácsot milyen messze dobja el. A Husik messzebbre dobják a forgácsot.
A kipufogóban lévő fém szitaszövetet néhány perc alatt erőszakos módon kiszedtem, majd a kipufogó kilépő furatán visszafelé fúrtam egy 6 mm-es lukat. ( lehet kicsit nagy lett, fújja ki a forró füstöt, és képes meggyújtani a száraz forgácsot) Így viszont már nincs benne fojtás. ( Egyébként buzi nehéz valamiért a kipufogója így is.) De jó lett a hangja!
Becslésem szerint kb 20-30%-os a többlet az üzemanyag felhasználás és a vágott fa mennyisége között a 357 Xp-hez képest, és egy 30% van a vágás sebességben is mínuszban. Olyan komótosabb, de egész nyomatékos.
Ilyen, no. Melózzunk. A nagy űrtartalmú motor rázza rendesen az egész gépet alapjáraton. Meg a kezem. A betonra letéve piciket ugrálva táncol el.
Fordulaton bizseregtet.
Két tank benya után a harmadiknál már el sem indult. :(
Ismerős a dolog, a saját kínaim is ugyanezt csinálta, de az legalább három tank után állt meg, és akkor jóval melegebb is volt.
Itt egy kicsit csalódtam benne az első nap…
Otthon kicseréltem benne a gyári kínai gyertyát NGK-ra.
(Ekkor feltűnt, hogy túl sötét, fekete-szürkésre van kiégve a gyertya. Ymen szerint gyári beállítású volt a karbi)
A következő napokban vittem mellé a Husikat is, és szóltam neki, hogy figyu, ők ugranak, ha te nem. Vette a lapot. :)
Eredeti kínai gyertya, eredeti karbi beállítás:

Fémszövet a kipuban

Ennyit haladtam az első nap
Második nap. (Picit, kb ¼-et tekertem befelé a H csavaron)
Cirka 6 tank benyát lőttem el vele. Pihenő idő annyi, míg tankolok, vagy láncot cserélek. Sajna Husik által túlkényeztetett vagyok, ezért el is felejtettem, hogy van a fűrésznek légszűrője. Majd otthon jött a napi meló utáni takarításnál a meglepi.
itt már haladtam...
Harmadik nap. Még ¼-et csavartam a H csavaron) A gyertyaképe kezd jó lenni
Kb 1 tankolással kevesebbel vágtam ugyanannyi fát, mint előző nap.
Szűrő egyszer-kétszer kiszed, karbitorok kikapar, amennyire tudtam a szűrőt kifújtam. Szájjal nem bírtam, pumpát meg nem hordok hozzá.
NGK gyertya szegényebb keverékkel
Itt is haladtam...
Negyedik nap
Gyűjtöttem tovább a forgácsot…
Ami nekem „lejött”
nem tetszik kategória:
Nehezebb mint az én kínaim. Saccra fél kilóval, de majd megmérem.
A saját kínait is nehéznek tartom, bár ez viszont tényleg erősebb.
A gyertyája nálam nem bírta a kiképzést. Mondjuk én a Bosch gyertyákért sem vagyok oda, én azt is kicseréltem NGK-ra.
A légszűrője éppolyan csapnivaló, mint a Shindié. A száraz, porzó nyártuskót nem bírta megszűrni. Nem tudom van-e hozzá komolyabb szűrő. ( Normál használatra lehet, hogy elég lenne)
A rezgéscsillapítása kb ugyanaz, mint a másik kínaié.
A gázbillentyűt ha maxra húzod, nem süllyed be teljesen a markolatba. Túl tudod erőltetni, egyszer be is akadt.
Túl dúsra van állítva a karbija, bár ezáltal hülyeálló is
Ami viszont jó
Az olajzása kezdettől jó volt, középre állítva kaptam meg. Egészen a minimum előtt egy kattig még tuskózni is jó, és akkor marad benne valamennyi olaj. Maxon kifogy nullára. Láncot emiatt nem nyújtotta.
Full szinti olajjal 1:40-be teljesen jó. Pihenő nélkül is bírta. No persze az olaj is jó…
Elég jól sikerült a motor karakterisztika, a .325 lánc és láncsebesség össze párosítása. Olyan hülyeállóvá tette a gépet, sokkal több „balkezűséget” enged meg
Könnyű visszahangolni és a fojtást kivenni belőle, így az üzemanyag többlet fogyasztásból szerintem a felét lefaragta, + a vágás gyorsaságban a lemaradás 1/3-át behozta.
Érzetre ( a saját beállítás szerint) akár közelítheti alulról a 4 lóerőt.
Újonnan 32 pénzért tényleg megéri annak, aki első gépét veszi otthoni tüzifa vágásra. Igazából kuglizásra, tuskózásra jó. Az alkatrész elérhető, olcsó.
A légszűrön és a gyertyán kívűl nagyobb gonddal nem találkoztam.
A gyertya orvosolható, a légszűrőre majd nyilatkoznak helyettem.
A súlytöbblet és a rezgés kevés óraszámnál, otthoni hébe-hóba használatnál nem gond. Aki meg sokat jár erdőre, az úgyis Stihlt vagy Husit vesz.
Majd, ha végeztem öcsémnél a nyárfával, próbálom tovább a nálam lévő 7,5 méter száraz tölgyön.
Terveim szerint teszek félre majd videohoz valót, és akkor video is lesz. Addig még nyúzom kicsit. Jelenleg 16-18 tanknyi ment ki belőle, de még azért nyüstölöm kicsit. Egyenlőre csak cirka 25 zsák forgácsot csináltam vele. Ez még azért sem sok, aki mondjuk emlékszik arra, mit kapott a Solo 651, mert az már úgy valami volt…..
Egyenlőre az biztos, hogy a saját kínaimhoz képest erősebb, de nehezebb, és sokkal jobban indul. Hasonló, de mégis más. Persze nem erdőre való Stihl, de nem is kalaposoktól vett kínai.
Szerintem megéri az árát. Nem Stihl, vagy Husi, de nem is az az árkategória.