spapda Creative Commons License 2013.09.24 0 0 33499

Azt azért ne feledjük, hogy nagyon sok ember soha nem használja étkezésre a bicskáját, tehát a "kenési kényelem" teljesen lényegtelen szempont. Magam körül is ismerek több olyan svájci-tulajt, akinél azért van bicska, mert néha jól jön, ha valamit fel kell bontani, valamit el kell vágni, ki kell csavarni, fel kell pattintani, át kell lyukasztani, ki kell húzni stb. És ezekre általában elég is. Mert egy Spartan vagy hasonló Vic kis helyen elfér, az összes eszközét ki lehet használni, 4500 Ft-ért pedig garantált minőséget kap az is, aki semmit sem tud a késekről. Ez utóbbi komoly szempont, hiszen egy átlagos késes webáruházban van vagy 300 kés, ezek fele pedig jellemzően gagyi, a svájci márka pedig mindenki fejében ott él: egy Victorinox-szal nehéz befürödni, általában elveszti az ember, nem elrontja.

Amúgy a legjobb kullancskiszedő eszköz a Victorinox-féle szemöldökcsipesz, a fogpiszkálóval pedig szuper frankón lehet pl. routereket, GPS-eket resetelni (apró lyukon belül süllyesztett nyomógomb), csak hogy két végletet említsek a dzsungelharcostól az urbánus technokrata életmódig.

És nem túl népes a konkurencia. Vannak gyártók, akiknek van többfunkciós bicskája, de az általában 3-5 modellből álló termékpalettát jelent. A multitool gyártók meg viszonylag későn döbbentek rá, hogy nem mindenki akar féltégla méretű eszközzel az oldalán mászkálni, és jó irány (=nagyobb piac) a Leatherman Juice, Squirt, Micra és társai. Csak míg az olcsóbb Victorinoxok az 5000-et alulról súrolják, addig a legolcsóbb Leatherman is a duplája ennek. Így nem csoda, ha a svájci-kultusz (jogosan) él és virul.

Előzmény: H_G (33489)