vasbicikli Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89894

"Nagyságrendileg sokat buktam azzal, hogy 35 %-nál el kellett zárnom a főzést?"

 

Miklós1 régebben tett fel a fórumra néhány lepárlási görbét, ami bemutatja, hogy egy bizonyos szeszfok elérésekor mennyi alkoholt nyertünk ki, és mennyi maradt még az üstben. Ez a grafikon különféle kialakítású főzők esetében más és más, ezért alkalmas a főzők teljesítményének (elválasztóképességének) összehasonlítására.
Én most a Miklós1-féle görbék alapján emlékezetből rajzoltam egy (ill. két) kis grafikont, ami egy átlagos kisüsti főző esetében nagyságrendileg mutatja, mi a helyzet cefre főzéskor. 

 

A zölddel színezett rész a kinyert, a sárga a cefrében maradt alkoholt jelenti, a mennyiségek a területekkel arányosak.

 

 

Ez lenne abban az esetben, ha 10 %-nál hagyjuk abba a főzést.

 

Ez meg akkor, ha 35 %-nál álltál le.

 

Előzmény: elek81 (89872)