csalitos
2013.09.12
|
|
0 0
89536
|
Cél az első főzésnél a minél több szesz kinyerése. Nem állsz le addig, mig a főződ tetejére öntött kifolyó párlatot meg tudod gyújtani. Ez kb. 10 fok körül van. Ha tömény az alszesz a második lepárláskor nem tudod az előpárlatot megfelelő módon elvenni, mert jön egyben minden. Vagy túl sokat, vagy keveset veszel el. Ha hígabb, akkor a végén lesz gondod, mert a kifőzött pálinkád már 50 fok alatt van, és még jócskán tudnád szedni a kifolyó párlatot.
Kozmás olaj jön az egész főzés ideje alatt.
A szűrőnek a teljás főzési idő alatt működni kell. A lényege, hogy a kifolyó párlatból a higulás következtében a víz tetején megjelenig a kozmás olaj. (A töményebb alkohol eddig oldott állapotba tartotta.) Ezt időnként kés lapjával le lehet szedni. Ezért kell a szűrőt elöször hideg vízzel feltölteni, ezután végzi a dolgát, nem kell piszkálgatni, csak lefölözni. Egyszerűen ez úgy működik mint a konyhákba a zsírfogó, vagy a gk. mosókban az olajfogó.
Minden jót.
Józsipapa |
Előzmény: In Lak'ech (89526)
|
|