csalitos Creative Commons License 2013.09.12 0 0 89536

   Cél az első főzésnél a minél több szesz kinyerése. Nem állsz le addig, mig a főződ tetejére öntött kifolyó párlatot meg tudod gyújtani. Ez kb. 10 fok körül van. Ha tömény az alszesz a második lepárláskor nem tudod az előpárlatot megfelelő módon elvenni, mert jön egyben minden. Vagy túl sokat, vagy keveset veszel el. Ha hígabb, akkor a végén lesz gondod, mert a kifőzött pálinkád már 50 fok alatt van, és még jócskán tudnád  szedni a kifolyó párlatot.

  Kozmás olaj jön az egész főzés ideje alatt.

  A szűrőnek a teljás főzési idő alatt működni kell. A lényege, hogy a kifolyó párlatból a higulás következtében a víz tetején megjelenig a kozmás olaj. (A töményebb alkohol eddig oldott állapotba tartotta.) Ezt időnként kés lapjával le lehet szedni. Ezért kell a szűrőt elöször hideg vízzel feltölteni, ezután végzi a dolgát, nem kell piszkálgatni, csak lefölözni. Egyszerűen ez úgy működik mint a konyhákba a zsírfogó, vagy a gk. mosókban az olajfogó.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: In Lak'ech (89526)