In Lak'ech Creative Commons License 2013.09.12 0 0 89526

Én is elolvastam a linkgyüjteményt, legalábbis egy részét. Holnap folytatom, mert tényleg nagyon sok hasznos információ van benne.

Két kérdésem volna:

1; Azt olvasom benne, hogy a túl "erős" alszeszt finomítás előtt 25%-osra kell hígítani. Nos az én alszeszem igen erős, mert elég korán leáltam a főzésével és igazából a gyengébb részét már nem főztem le. Szóval 40 fok körüli az alszesz. Akkor ezt most vízzel hígítsam 25 fokosra?  És akkor a finomításnál hígítás után is ugyanaz marad az elő-, közép-, és utópárlat aránya? Tehát ha az eredeti térfogatának (mondjuk) a kétszeresére hígítom, a példa kedvéért, akkor a hígított alszesz feinomításakor az előpárlat mennyiség is duplája lesz??? És ha nem hígítom, akkor ugye jól értelmezem, hogy pontatlanabbul tudom elválasztani az elő és utópárlatot?

 

2; Azt olvasom, hogy a kozmaolajok a cefrefőzés elején jönnek le, és ettől lesz opálos az alszesz. Nos, nekem a főzés elején iszonyat tiszta az alszeszem. Általában (eddig összesen három üst alszeszt főztem életemben, most kezdem a "szakmát :-)  ) a vége felé kezd el opálos, homályos lenni. A kozmaolaj szűrőn a teljes cefrefőzés ideje alatt át kell engedni a párlatot, azaz az összes alszeszt, vagy csak  az alején egy izonyos mennyiséget?

 

....és igazából nem teljesen értem a szűrő működését. Nevezetesen, hogy a műanyag edényben lévő vízbe vezetett alszesz miért nem vegyül el a vízzel? Miért nem cserélődik le bizonyos idő után a víz teljesen alszeszre. Lehet, hogy számotokra egyértelmű, de én ténleg nem értem.  Jó volna valakinél megnézni személyesen egy ilyen eszközt, meg akár egy finomítást is. Az volna az igazi tanulság.

 

Jó nedűt! ..és köszönöm előre is a segítséget!