bobyvankenobi Creative Commons License 2013.09.12 0 0 89490

Sziasztok!

 

Idén először készítettem saját cefrét sárgabarackból, amit sajnos elkaphatott valami betegséget. A jelenség:

 

-          először enyhe, majd napról napra erősebb acetonos szag jelent meg

-          az acetonos szag megjelenése után kb 4-5 nappal fátyolos hártya jelent meg a cefre tetején

-          a hártya megjelenését követő napon enyhe savanykás szag is érezhető volt.

 

A cefrét az alábbi módon készítettem:

 

Az udvaromban lévő barackfáról leeső gyümölcsöt szedtem össze minden este a fűből. A barack látszólag  tiszta volt, nem mostam meg. A rohadt gyümölcsöket kidobtam, így csak egészséges anyag került a cefrébe. A tisztaságra nagy gondot fordítottam elejétől a végéig (leszámítva a gyümölcs mosását), a tárolóedénytől kezdve a főzőig minden tiszta volt.

 

A hordóba gyüjtögettem a barackot kb 2 hétig, míg az összes leesett a fáról, közben naponta legalább kétszer megkevertem a cefrét. Amikor már az összes barack a hordóban volt, a kb 80 liter cefréhez adtam 4 kiló cukrot, majd hagytam leforrni. Az erjedést követöen kb 8-10 nap múlva jelent meg a fentemlített acetonos szag, majd azután a fátyol.

 

A hordó mindvégig garázsban volt, maximális hőmérséklet a július végi kánikulában kb 28-30 fok lehetett. Most egy ismerősöm pontosan ebben a cipőben jár és nemigazán értjük, hogy mi lehet a probléma.

 

Gondolván, hogy mentsük ami menthető, lefőztem az első 40 litert, amiből kb az első 8 decit ki kellett öntenem, mert erős acetonos szaga volt. Az első mérésnél kb 47 %-ot mértem és 30-ig engedtem le, majd lezártam a főzőt. Összesen 2,5 liter tisztázatlan párlatom lett és kb 38 fokos, melynek első szglásra enyhe acetonos bukéja van, mejd kis idő elteltével megjelenik a kellemes, gyümölcsös barackillat.

 

Szerintetek érdemes ezt a mennyiséget tisztázni ? Mekkora mennyiség maradhat a végén ?

 

Legyetek szivesek tanácsot adni, hogy legközelebb mit csináljunk másképp és ne menjen tönkre 80 liter cefrém.

 

Köszönöm,

 

Gábor